Бійців до мирного життя в Луцьку повертають домашні улюбленці

Бійців до мирного життя в Луцьку повертають домашні улюбленці
Щоб допомогти учасникам АТО відновитися, у Луцьку влаштовують майстер-класи, спільні розваги, концерти, сеанси масажу та арт-терапії. А ще у Волинському обласному госпіталі для інвалідів війни облаштувати куточок із домашніми тваринами, що стали живими терапевтами для ветеранів.

Про це на шпальтах IA ZIK пише Антон Бугайчук.

За словами головного лікаря закладу Тетяни Масікової, ідею пет-терапії (англ. pets – «домашні улюбленці») волинські медики запозичили у американських та канадських колег.

«Як тільки почали перші хлопці вертатися із поля бою, особливо 51-а бригада, вони були у вкрай пригніченом психологічному стані. Ми бачили, що не можна хлопців лише на ліжку тримати, шукали щось, щоб вони поменше були наодинці із своїми думками. Домовлялися із волонтерами, почали возити в басейн, влаштовувати майстер-класи та інші заходи.

Була конференція у військово-медичному центрі Західного регіону. Виступали перед нами канадійці, американці. Ідею пет-терапії – терапії домашніми улюбленцями ми взяли там. Там є гарне відділеня для реабілітації хворих із травмами хребта. Вони навіть показували, як працюють із собаками. Собака лащиться і викликає позитивні емоції у хлопців», – розповідає Масікова.

Працівники госпіталю разом із бійцями годують хом’яка, кролика, шиншилу, морську свинку, рибок, земноводних та черепаху.


Як розповідають учасники програм реабілітації, навіть на війні завжди було місце для тварин. Їх часто робили талісманами, підгодовували, дбали про них. «Собаки, коти були постійно. Ділилися із ними всім. Все, що на столі, їли», – розповідає боєць батальйону «Айдар» Олег. Після повернення зі Сходу він вже облаштував акваріум та дбає про власних домашніх улюбленців.

«Ми були на блокпості – «Сталінград» (ключовий блокпост в районі Станиці Луганської, – ред.) і десь з'явився гусак. І він у нас прижився. Перед обстрілами постійно ховався, як відчував їх. Він в бліндаж і ми за ним. Ми його як талісман тримали. Все, що ми їли, він їв», – розповідає Юрій із 128-ої бригади.

Також за час служби він зустрічав в окопах українських солдатів кошенят, собак та навіть черепаху.

«Говорити, що пет-терапія – це основний підхід, не можна. Це лише один із напрямків у цій системі психологічної реабілітації. Ми до реабілітації підходимо комплексно. У госпіталь в переважній більшості потрапляють хлопці із соматичними проблемами, тобто закриті черепно-мозкові травми, травмовані кінцівки, проблеми із шлунком, серцем тощо. Тому відбувається і медична реабілітація, і психологічна реабілітація.

Також завдяки громадським ініціативам волонтерів, відбувається соціально-психологічна реабілітація. Хлопці відвідували майстерні, робили фігурки із сіна, малювали, відвідують концерти, «Адреналін-сіті (розважальний комплекс), різні заходи», – каже практикуючий психолог госпіталю Руслан Ізмаїлов.

Ветерани війни не тільки проходять реабілітацію, а й самі допомагають облаштувати кімнату психологічного розвантаження. Тут музичний центр, який вони принесли, стіни та полиці прикращають малюнки і саморобки із майстер-класів. Також допомагають доглядати за тваринами.

«Пет-терапія – не для всіх. Є відсоток людей, які хочуть побути на самоті, вони мають право на це. Вони не хочуть їхати на боулінг, теніс, майстер-класи. Вони приїжджають та відпочивають. Хтось навпаки – хоче поспілкуватися, їде на боулінг. Хтось більше «включається» на тварин. У бойових умовах людина переживає стресову ситуацію, яка змушує мобілізувати всі свої сили. Всі емоції притуплюються в цей момент. Немає часу на переживання. Людина налаштована на одне: виконувати бойове доручення. Тому виникає емоційна відчуженість. Коли вони приїжджають, емоції починають повертатися. Коли людина бачить соціальні проблеми, недоліки, вона «закипає». А тварини живі терапевти, які діляться своєю любов’ю. Все це поступово починає повертати хлопців додому», – пояснює Ізмаїлов.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.