Волонтер Тетяна Білінскі розповіла про реабілітацію після Донецького аеропорту

Волонтер Тетяна Білінскі розповіла про реабілітацію після Донецького аеропорту
Медик-волонтер Тетяна Білінскі, яка під час евакуації бійців із Донецького аеропорту отруїлася газом, розповіла про реабілітацію після важкої операції.

В результаті отруєння у неї відмовили нирки і печінка, а також стався тромбоз судин. Жінці зробили операцію з трансплантації в одній з угорських клінік, - пише Волинське агентство розслідувань.

«Пройшло уже 8 місяців після операцій і в порівнянні з тим, що було, зараз я – живчик. Але медичні препарати буду приймати усе життя. Також мене чекає операція на спині в інституті нейрохірургії.

У мене перша група інвалідності. На жаль, працювати я не можу, і це, певно, найбільше гнітить. Займаюся тим, що і надалі підтримую військовослужбовців. Це, в основному, адресна допомога моїм бувшим «гіппократівцям», які зараз перебувають у зоні АТО», - розповіла Тетяна.

Волонтерка розповіла, що в Україні, якщо говорити про трансплантацію, в цілому, і саме про Національний інститут хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова, є багато хороших спеціалістів. Десять років тому там оперували одну дівчинку. У неї була хронічна ниркова недостатність на фоні цукрового діабету. Вона – єдина людина, якій в Україні зробили операцію: одномоментне пересадження нирки і фрагмент підшлункової залози. ЇЇ мама стала донором. Ця жінка живе уже 10 років. Якби наше законодавство дозволяло пересаджувати трупні органи, то трансплантації в Україні були поставлені на конвеєр. Потрібно лише змінити правову. А для цього необхідно прийняти закон про так звану «Презумпцію згоди», коли потенційним донором автоматично стає будь-яка особа, якщо за життя вона не написала заяву про заборону передачі своїх органів. Ця презумпція діє у більшості країн Європи і це дає змогу спасти тисячі людей

Також співрозмовниця додала, що вся система в Україні, і медична в тому числі, залежить від нас самих. В першу чергу, від людей. Всі кричать, що в медицині всі злодії та хабарники. В більшості випадків, люди в лікарню завжди самі щось несуть. Так вони заохочують, а лікарі, відповідно, беруть. Треба міняти самих себе, а тоді починати міняти усе навколо.

"Коли я була за кордоном ми зіткнулися з цікавою ситуацією. Ми їхали на лікування прицільно в одну з угорських клінік. Нас зустріли перекладачі, що почали нам активно допомагати. А згодом виявилося, що це фірма-посередник. Вони займаються тим, що роблять напівфіктивні страхові поліси і, по суті, лікують людей за цими полісами. А ті кошти, що волонтери та люди збирають, просто осідають у них в кишенях. Україна готова до операцій по трансплантації і наголошую: є безліч хороших спеціалістів. Єдине, що потрібно, прийняти відповідний закон і все буде діяти.

Людям я хочу побажати, щоб вони міняли себе та свою свідомість, бо без зміни свідомості та менталітету ми країну не перебудуємо», - розповіла Тетяна.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волонтер Тетяна Білінскі розповіла про реабілітацію після Донецького аеропорту
15 листопад, 2016, 14:35