Під час волинського міні-фестивалю фільмів показали стрічки про політв’язнів та упівців

Під час волинського міні-фестивалю фільмів показали стрічки про політв’язнів та упівців
До 70 –річчя УПА в Затурцівському меморіальному музеї В’ячеслава Липинського відбувся міні-фестиваль фільмів відомого українського режисера-кінодокументаліста, лауреата Шевченківської премії Михайла Ткачука.

Про це 8 жовтня повідомила ВОДТРК.

Місцеві жителі подивилися фільми « Здобути або не бути», «Щаслива Настуня» та інші відомі роботи митця.

Тема боротьби за вільну Україну режисера Михайла Ткачука хвилювала давно. Утиски радянської влади митець відчув на собі, коли ще працював на студії «Київнаукфільм». Тоді в його особовій справі лежав папірець з написом «Повне нерозуміння завдань радянської кінопубліцистики». З волинським краєм, де народилася УПА, Михайло Ткачук пов’язує багато творчих моментів. Зокрема, режисер відзняв тут стрічку «Здобути або не бути» про художника, вояка УПА Ніла Хасевича, досліджував таїну старовинних замків. Зараз працює над фільмом про В’ячеслава Липинського.

Фільм «Щаслива Настуня», який подивилися жителі Затурець під час міні-фестивалю стрічок режисера Михайла Ткачука, присвяченого 70-річчю УПА, – продовження циклу « Загадка Норильського повстання». Фільм розповідає про вісімдесятирічну Анастасію Тарнавську із буковинського міста Кіцмань. Доля Настуні вражає вражає трагізмом, як і тисячі доль учасників визвольних змагань 40-50 років, які були засуджені до багаторічного ув’язнення в радянських таборах.

Наталія Бєлова, донька героїні фільму «Щаслива Настуня», голова Товариства дітей політв’язнів і репресованих міста Кіцмань Чернівецької області має на меті лише одне – зібрати спогади ще живих свідків тих страшних часів і поповнити матеріалами музеї України, аби нащадки пам’ятали про трагічні сторінки в історії України і ніколи такого не повторювали.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: фестиваль
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Під час волинського міні-фестивалю фільмів показали стрічки про політв’язнів та упівців
08 жовтень, 2012, 17:10