Адмінреформа на Волині: як триває об’єднання територіальних громад

Адмінреформа на Волині: як триває об’єднання територіальних громад
На Волині в рамках адмінреформи вже чинними стали сім нових об’єднаних територіальних громад.

Про те, як триває об’єднання, пише Тетяна Грішина на шпальтах Волинських Новин.

Нині в рамках адміністративної реформи в Україні триває процес утворення об’єднаних територіальних громад. Тобто кілька сільських рад утворюють громаду, яка матиме власного голову, виконком, прямі бюджетні стосунки з державою. Це укрупнення відбувається добровільно відповідно до затвердженого перспективного плану та у виписаному в законі порядку.

Одначе часом від затвердженого плану відступають, якщо є доцільність, і, відповідно, у план вносять зміни.
Об’єднують громади за умови, аби в кожній були приміщення для амбулаторії, правоохоронців, органів державної влади та місцевого самоврядування, пожежної частини, центру надання адміністративних послуг. Окрім цього, об’єднуватися села мають по спільному кордону, має бути певна відстань до районного центру, а також фінансова перспектива. Саме ці фактори враховують, обираючи, де буде центр громади.

Нині на Волині вже є чинними сім громад. 11 та 18 грудня 2016 року у восьми ще відбудуться вибори голів та депутатів місцевих рад. А ось такі громади, як Оваднівська (Турійський та Володимир-Волинський райони), поки що не обирають голову, адже чекають змін до законодавства. Річ у тім, що тут громада об’єднала населені пункти з кількох районів. Отже, потрібно внести зміни до законодавства про об’єднання сусідніх рад, аби не змінювати межі районів. Така зміна меж – досить тривалий процес.

Окрім цього, до кінця року, сподіваються, парламент ухвалить закон, який спростить процедуру приєднання до чинних громад. Так званий закон «олійної плями». Нині, якщо котрась із сільських рад хоче приєднатися, мають знову відбуватися вибори. Пропонують, що після цього нова громада просто делегує своїх представників до органів влади.

Велимченська громада у Ратнівському районі вже практично досягла згоди щодо майбутнього «весілля». Але повної підтримки немає із сусідніх Замшан, утім тут усе ж сподіваються на порозуміння. Найімовірніше, центром стане саме село Велимче. Адже це великий населений пункт, де проживає близько трьох тисяч людей, тут найбільший з усіх навколишніх сіл бюджет.

Тут – велика школа, де навчаються 444 учні. Разом із дитячим садочком школа формує навчально-виховний комплекс. Такий підхід організації навчання себе виправдовує, адже педагоги знають своїх вихованців буквально з ясел.

Єдиний помітний неозброєним оком мінус – це погані дороги і в самому селі, і на під’їзді до нього. Їх уже потрошку латають, втім кошти для цього потрібні чималі.

Бюджет сільської ради тут сподіваються збільшити, переконавши частину підприємців, які працюють у тіні, все ж таки легалізувати власні доходи. Таким чином можна буде сподіватися на удвічі більший бюджет.

Експерти Асоціації міст України радять спочатку утворити Велимченську ОТГ з радами Ратнівського району, а в подальшому, коли зміниться законодавство, долучити і сусідні з Каменя, якщо буде їхнє бажання. Адже, відповідно до перспективного плану, Бузаки виокремлюють як центр іншої громади.

А от у створенні буцинської громади більше питань, аніж відповідей. Відповідно до перспективного плану, Буцинська ОТГ мала складатися із Солов’їнської, Соколищенської, Синівської, Сереховичівської, Секунської, Мизівської, Поліської, Седлищенської та Буцинської сільських рад. Загалом – двадцять населених пунктів із центром у Буцині. Однак про власні амбіції заявили в Сереховичах.

Сільський голова Буцина Петро Кошелюк запевнив, що громада і депутати села готові до об’єднання, уже відбулися громадські слухання та сесія.

Одначе і Сереховичі, і Буцин мають приблизно однакові бюджети. У Буцині проживає більше людей, є відповідна інфраструктура, село географічно у центрі майбутньої громади, тобто буде зручніший доїзд. Але у розрізі власних доходів та деяких інших податкових надходжень поки що Сереховичі випереджають.

Утім, у Буцині наводять аргументи: уже всі документи готові для відкриття на території сільради, що виходить на трасу Доманове-Ковель, автозаправної станції та спорудження заводу із переробки лози. А це – серйозний капітал. Тим паче, що сподіваються отримати гарний податок з бази відпочинку, що на території озера в Буцині.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Ex.ua припиняє роботу
16 листопад, 2016, 18:52
Адмінреформа на Волині: як триває об’єднання територіальних громад
16 листопад, 2016, 18:38