У Луцькраді обіцяють «не кидати» «Волиньбаскет»

У Луцькраді обіцяють «не кидати» «Волиньбаскет»
У наступному році на підтримку спорту із бюджету Луцька можуть виділити принаймні 300 тисяч гривень, які спрямують на розвиток баскетболу, волейболу та футболу. Щоправда, розглядають перспективу збільшення фінансування до мільйона гривень. Міська влада заявляє й про підтримку баскетбольного клубу «Волиньбаскет», який може зникнути зі спортивної арени через відсутність фінансування.

Про це йшлося 17 листопада під час круглого столу на тему «Перспективи розвитку баскетболу у місті Луцьку».

Про те, як вирішувати проблеми баскетболу та й спорту загалом у місті, говорили представники органів місцевого самоврядування та спорту. За словами профільного заступника міського голови Юрія Моклиці, баскетбол у місті перебуває у складному стані. Зокрема, єдина на теренах Волині професійна «Волиньбаскет», яка виступає у суперлізі, може зникнути через відсутність фінансування.

«Є бажання і потреба зберегти клубу місце у суперлізі, та можливостей мало», ‒ зазначив Моклиця.

Тому сьогодні зібралися, аби почути позицію міської влади та спільно висловити бачення, яким чином треба працювати над вирішенням питання. Моклиця наголосив, що місту потрібний професійний спорт, «яким би дорогим він не був». Досягнення і професійні спортсмени є гарним прикладом і для аматорського спорту. Тому заступник мера наголосив – місто хоче підтримати «Волиньбаскет». Мовляв, важливо озвучити позицію, адже Луцьк може надати логістичну підтримку та шукає можливостей допомогти матеріально.

Зокрема, нагадав Моклиця про пропозицію бюджетної комісії про виділення 300 тисяч гривень для підтримку волейболу, футболу та волейболу. Ініціатором зустрічі був депутат міськради Павло Данильчук, який виступає за те, аби підтримати «Волиньбаскет» та врятувати клуб.

За словами депутата, великі олігархи «погралися» клубами, як «Волиньбаскет» чи «Волинь», та «кинули» їх. Тому сьогодні спортсмени залишилися напризволяще. Проте у місті багато бізнесу, який «будує» і кладе бруківку», але не підтримує соціальних ініціатив. Тож, на думку Данильчука, більшість бізнесменів не цікавляться перспективами підтримки спорту, але треба їх стимулювати до цього.

Окрім того, підтримати спорт хоче й місто, профінансувавши 3 види спорту. Депутати відстоюватимуть позицію, аби до їх переліку додали хокей та суму фінансування збільшили принаймні до мільйона гривень.

Головний тренер «Волиньбаскету» Дмитро Чайковський зазначив, що клуб творить імідж Волині та й міста зокрема на спортивній арені. «Професійний клуб – це не просто наша забаганка, це імідж області і міста у спортивному напрямку», ‒ сказав Чайковський.

Також у клубі працюють над популяризацією здорового способу життя. Мовляв, у структурі є діти, які займаються лише тому, що є така команда. Окрім того, тренер розповів, що клуб усіляко намагається знайти кошти. Зокрема, розробив комплексну програму підтримки баскетболу на 4 роки. Проте складно щось планувати, оскільки клуб не знає, на які кошти може розраховувати. Тож, він висловив сподівання на плідну співпрацю із міською владою.

Депутат обласної ради Святослав Кравчук зазначив, що на жаль, області зараз не цікаво підтримувати не лише ігрові, а й інші види спорту. Тому вони отримують кошти лише фактично за рахунок благодійників. Зокрема, депутати не підтримували й пропозиції виділити кошти на підтримку «Волиньбаскету».

Проте, за словами, Кравчука, бізнес не такий пасивний, як про нього розповідають, проте зазвичай благодійники підтримують види спорту, до яких колись мали стосунок. Наприклад, забудовник Ігор Чорнуха підтримує футбол і виділяє кошти на команду. Із бізнесом, мовляв, треба працювати та «агітувати» підтримувати спортсменів. Так само й місто, на переконання депутата облради, не зможе «потягнути» і баскетбольну команду, і волейбольну, і інші види спорту. Проблема, на його думку, у відсутності механізму підтримки з боку держави.

Натомість Данильчук зазначив, що місто шукає шляхів і планує передбачити кошти. А от позиція депутатів облради та їхня готовність підтримати спорт невідома. Тому він попросив Кравчука «підняти це питання».

Щодо «Волиньбаскета» Данильчук зазначив, що депутати міськради лише місяць тому дізналися про проблему. Мовляв, можливо, якби на сполох били раніше, у міському бюджеті вдалося б знайти кошти ще цього року. Натомість під час зустрічі обговорювали позицію, що проблема не у виді спорту, а власне у відсутності механізму підтримки спорту загалом.

Заступник директора спортшколи вважає, що над цим питанням мало працюють і нардепи від Волині, тож варто звернути їхню увагу, аби вони лобіювали «спортивні» питання. Зрештою, Юрій Моклиця підкреслив, що з боку міста команда отримає підтримку. Окрім того, міська рада підготує звернення до обласної із проханням підтримки та «говоритиме» із представниками бізнесу. Обіцяють повести й інші зустрічі, аби почути більше пропозиції представників спортивної спільноти. Відповідні пропозиції Моклиця також попросив підготувати, зокрема у частині того, яким чином треба буде розділити кошти між різними спортивними напрямками.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
це професійний клуб - хай шукають спонсорів, а бюджетні гроші - повинні спрямовуватись на розвиток спорту в цілому, а не якоїсь конкретної команди.
P.S. Скоро і ФК "Волинь" попросить, а чому ні?
Відповісти