У селі на Волині діти не мають дитсадка ‒ приміщення продали за безцінь

У селі на Волині діти не мають дитсадка ‒ приміщення продали за безцінь
Приміщення дитячого садка в селі Заболотці Іваничівського району ще в 2007 році продали за 30 тисяч гривень.

Нині приміщення пустує, а власник «не йде на контакт», ‒ йдеться в публікації Інформаційного агентства Волинські новини.

Колись садочок належав місцевому колгоспу. У дев’яностих роках колективне господарство закрили. Приміщення дошкільного навчального закладу передали на баланс сільської ради. Однак фінансового ресурсу утримувати його в належному стані не було. Схоже, що саме через це тодішня каденція депутатів сільської ради і вирішила садочок продати.

Нині у Заболотцівській сільраді – 69 дошкільнят. 80% із них змушені перебувати на домашньому вихованні. «Хтось возить діток у сусіднє село Благодатне, четверо – до районного центру Іваничів, а це сім кілометрів, – каже місцева мешканка Руслана Конон. – Автобус часто ламається. Та й щоденна плата за дорогу влітає в копієчку. Більшість жінок змушені сидіти з дітьми вдома доти, доки вони не підуть до школи».

Директор будинку культури села Заболотці Світлана Кохан переконана, що садочок селу потрібен. Жінка розповідає, що неподалік, у Литовежі, є ДНЗ, однак він у не надто привабливому стані.

«Ми неодноразово піднімали питання щодо відновлення нашого дитсадка, – каже Світлана Кохан. – Зверталися з цим питанням і до райдержадміністрації, і до облдержадміністрації, самотужки намагалися знайти покупця садочка. Та все марно. Чоловік, який придбав приміщення за смішні гроші, на контакт не йде. У селі багато маленьких дітей. Охочих відвідувати дитсадок – чимало. Але його немає. У проданому приміщенні, яке стоїть пусткою, – добре помітний грибок».

Зараз дошкільна освіта в Заболотцях – це лише три місяці у підготовчій групі короткотривалого перебування. Заняття проводять на базі школи.

Заболотцівський сільський голова Олександр Конон зауважує, що жодних документів про купівлю приміщення дитсадка немає. Новий власник у селі не з’являється, хоча місцева влада неодноразово запрошувала його прийти на сесію.

«Звертався у прокуратуру, а там кажуть – дайте документи, договір. А в мене є тільки жалюгідна ксерокопія, на якій майже не видно, що написано. Інших документів немає. Також звертався і в поліцію. Від них узагалі жодної відповіді не отримав», – каже Олександр Конон.

На ксерокопії договору купівлі-продажу нежитлового приміщення дитячого садка розібрати щось дуже важко. З того, що вдалося прочитати, – Заболотцівська сільська рада рішення про продаж приміщення №8/13 ухвалила 18 січня 2007 року. Тоді головою була Ганна Бакика. А 21 вересня цього ж року приміщення придбав житель Нововолинська Віктор Володимирович. На жаль, прізвище прочитати не можна.

Згідно із копією договору, площа приміщення дитячого садка – 1065,2 м2. Сума, яку сплатив покупець, – 29 тисяч 570 гривень. Місцеві розповідають, що земля під садком і досі належить сільраді, а перепродавали споруду ще щонайменше двічі. Востаннє її придбав підприємець із Луцька Андрій Ройко начебто за 38 тисяч гривень.

Журналістии зателефонували до Андрія Ройка. У розмові він підтвердив, що є власником приміщення Заболотцівського дитсадка, однак у якому році й у кого його придбав – не пам’ятає. На запитання, що планує робити з цією будівлею та чому не йде на контакт із нинішніми депутатами, Андрій Ройко не відповів. Мовляв, зараз спілкуватися йому незручно.

Ройко також підтвердив нам, що є власником приватного підприємства «КОМФОРТ-БУД-СЕРВІС», яке зареєстроване в Луцьку. Із відкритих джерел вдалося дізнатися, що Андрій Ройко, 1977 року народження, був кандидатом-мажоритарником у депутати до Луцької міської ради на місцевих виборах 2010 року, член Луцької міської організації політичної партії «Християнсько-Демократичний Союз».

Також Андрій Ройко входив до складу громадської ради при управлінні внутрішніх справ у Волинській області. Там він зазначений як представник громадської організації «Волинський центр моніторингу дотримання прав людини».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У селі на Волині діти не мають дитсадка ‒ приміщення продали за безцінь
17 листопад, 2016, 15:41