«Економія газу – це наша незалежність», - заява волинян у Верховній Раді

«Економія газу – це наша незалежність», - заява волинян у Верховній Раді
Народний депутат Ігор Гузь вважає, що потрібно знайти механізм, аби «теплі» кредити працювали і 2017-му.

Важливості втілення в Україні енергоефективності був присвячений спільний брифінг Віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка та народних депутатів Ігоря Гузя та Ігоря Лапіна, керівників ОСББ з Волині. Зокрема: Елла Осокіна – ОСББ «Наш дім» (м.Любомль), Руслан Влодарчик – «Містечко» (м.Нововолинськ), Людмила Власюк – об’єднання «Мрія» (м.Володимир-Волинський), Роман Бондарук - керівник ради голів ОСББ м. Луцьк, а також зі Львова та Дніпра, - повідомили у прес-службі Гузя.

«Ми, спільно з урядом, коаліцією, опозицією, з головами ОСББ маємо знайти механізм і збільшити кошти на фінансування програми «теплих» кредитів, яка показала свою ефективність. Люди задоволені. Ми маємо переконати весь депутатський корпус знайти можливість в бюджеті 2017-го виділити значно більші кошти на цю програму. Адже пропорція суми коштів – понад 50 млрд грн на субсидії, і менше одного мільярда на «теплі» кредити – це неспівмірно», - зауважив Ігор Гузь.

А Ігор Лапін висловив обурення з приводу того, що парламент «провалив» сьогоднішній законопроект про енергоефективність. 235-ма голосами депутатів законопроект повернули на доопрацювання у профільний комітет.

Як наголосив Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко, насамперед питання полягає не лише у збільшенні фінансування, а у базових законопроектах, що дозволять не тільки впроваджувати енергоефективність, а й обліковувати і управляти тією енергією, яку можна заощаджувати:
«Це - закон про енергоефективність будівель, закон про комерційний облік, закон про житлово-комунальні послуги. Закон про фонд енергоефективності і продовження програми теплих кредитів потрібно приймати у другому читанні».

Як розповів керівник голів ради ОСББ з Луцька Роман Бондарук, «їх досвід свідчить про те, що прогрес є. Люди готові змінювати і модернізувати своє житло. Торік, у Луцьку скористалися кредитами – 10 ОСББ на суму 3 мільйони гривень, а за 9 місяців цього року - ця сума зросла втричі. Наприклад, якщо 9-ти поверховий будинок споживав 600 тис. грн тепла, то після енергозбереження, лише 300 тис. грн».

Урядовець, парламентарі та громадськість країни закликали Верховну Раду проголосувати за законопроекти з енергоефективності. «Економія газу – це наша незалежність. Це важливо як для кожної української родини, так і для держави, яка прагне бути енергонезалежною» - наголошували вони.

За їх словами, потреба на 2017 рік для фінансування програми «теплих» кредитів сягає як мінімум 1,9 млрд грн. За статистичними даними, в Україні створено 22 тисячі ОСББ.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
це обєднає українців!
Відповісти
Останні новини
«Економія газу – це наша незалежність», - заява волинян у Верховній Раді
17 листопад, 2016, 20:05