У Шацькому районі ріжуть ліс. Люди проти

У Шацькому районі ріжуть ліс. Люди проти
Громада села Смоляри-Світязькі обурена масовим вирубуванням лісу біля самого населеного пункту.

В керівників району та представників лісової галузі люди просять посприяти тому, аби саме в цій місцевості вирубування дерев припинилося, оскільки міліють озера, зникає вода в криницях і, на їхню думку, порушується природний баланс. Суть проблеми місцеві жителі виклали в зверненні, - пише Район.Шацьк з посиланням на випуск газети "Шацький край" за 19 листопада.

«Ми, сільська громада села Смоляри-Світязькі, через газету звертаємось до органів районної влади для того, щоб вони допомогли нам знайти вихід із проблемної ситуації, яка склалась в нашому селі. Жителі нашого населеного пункту стурбовані через рішення ДП «Шацьке УДЛГ» здійснити вирубку лісу поряд із селом. Ми виступаємо проти знищення лісового покриву в місцях, наближених до нашого села через те, що ці ділянки слугують для нас, як захист від природних стихій. Ми маємо усвідомлювати, що така масова вирубка лісів, яку ми спостерігаємо в останні роки, може призвести не лише до проблем довкілля нашого села, а й негативно позначиться на екосистемі Шацького національного природного парку».

«Вирубка лісів очевидно вплинула й на те, що міліють наші озера і зникає вода в криницях. Кожен житель не може лишитись байдужим і через те, що це є багатство і гордість нашої місцевості, адже саме ці місця є осередками збору грибів, ягід. Просимо вас посприяти у вирішенні питання про припинення вирубки лісу в цій місцевості та висловити наше прохання керівництву лісового господарства району, надалі, при визначенні місць, де буде здійснюватись заготівля лісу, прислухатись до думок сільської громади та погоджувати свої плани заздалегідь».

Ситуацію прокоментували керівник представницької влади району та працівник лісової галузі.
Сергій Карпук, голова Шацької районної ради:

- Щоб з’ясувати причину невдоволення людей, ми разом із першим заступником голови Шацької РДА Сергієм Сидоруком та лісничим Шацького лісництва Віктором Мелюхом ініціювали у Смолярах-Світязьких проведення зборів селян. Вислухали і думку людей, і аргументи фахівця лісогосподарської сфери. Жителі запитували про законність рубок, вимагали показати документи і, за можливості, перенести ділянку подалі від села. З’ясувалося, що відповідно до довгострокового плану господарських заходів ДП «Шацьке УДЛГ» рубки головного користування на цій території здійснюються цілком законно.

Більше того, вирубуються там тільки старі дерева, які, якщо їх зараз не зрубати, можуть просто зігнити. Ми разом з активістами побували і на самій ділянці. Ліс там старий, покручений, рідкий, ягідників немає. На місці, де рубаються дерева, наступного року буде закладена лісівниками молода посадка. Під кінець зборів емоції затихли, люди заспокоїлися. Селян можна зрозуміти, адже місцевий бюджет отримує мізерні суми податків від того, що вивозиться ліс, натомість нищаться важким транспортом дороги.

Віктор Мелюх, лісничий Шацького лісництва:

- Головні рубки лісу, які здійснюються зараз біля села Смоляри-Світязькі, плануються раз у 10 років і на довгий період часу. Під вирубування на згаданій ділянці площею 1,5 га підпадають дерева, яким більше 80 років. Ріжеться ліс, деревина якого ще не втратила своєї якості, інакше через декілька років вона стане непридатною. Маємо зрізати на цій ділянці ще гектар лісу і впродовж 5 наступних років головні рубки біля села не будуть вестися. Натомість весною 2017 року ми засадимо вирубану ділянку молодими саджанцями, і за декілька десятків років під селом знову зазеленіє ліс. Наше підприємство планує створити біля села сучасний рекреаційний пункт, також обіцяємо ремонтувати понівечені транспортом, який вивозить ліс, дороги.

Хочу пояснити, що лісогосподарське підприємство сплачує в районну казну великі суми податків -- саме від реалізації цієї деревини. Ми садимо дерева, доглядаємо, оберігаємо від пожеж, старі зрізуємо. Проектують нашу діяльність високоосвічені фахівці, науковці, тому все робиться продумано, без порушень природного балансу і шкоди для навколишнього середовища

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Давно не різали, доки Кватирко судився з колишнім директором Ткачуком. Зараз на посаді своя людина і можна різати. Треба наздоганяти втрачене і ще не вкрадене.
Відповісти
Ріжте поки наші прокурори проститутки і влади не має
Відповісти
Країна пі...ів Шведи чи Норвеги за свій би ліс на вилаб підняли, а нашим хоть би шо то дерева старі то ше якась х...я як на мене ми варвари і недостойні жити в цивілізованосу світі, а тим селюкам слід було того голову шо дозвіл дав на сосні і повісити наступний вжеб подував чи варти той дозвіл того
Відповісти
Останні новини
У Шацькому районі ріжуть ліс. Люди проти
19 листопад, 2016, 19:37