Кандидат на голову Княгининівської громади: Від сміттєзвалища нікуди не подінешся

Кандидат на голову Княгининівської громади: Від сміттєзвалища нікуди не подінешся
Від сміттєзвалища нікуди не подінешся. Але ми можемо взяти ситуацію в свої руки. Перш за все треба впорядкувати вже існуюче сміттєзвалище та започаткувати систему роздільного збору сміття, - вважає кандидат у голови Княгининівської громади Олександр Ткачук.

"Ще одним пунктом у боротьбі з твердими побутовими відходами є сміттєпереробний завод. Але ні в якому разі не сміттєспалювальний, оскільки це нанесе ще більшу шкоду населенню. І не тільки жителям нашої громади, а й Луцька, тому що у нас переважають західні вітри, і увесь дим вони повіють на місто", - розповів він у інтерв'ю.

"Водночас ми зараз на шляху залучення інвестора, який буде видобувати газ на законсервованому полігоні. Адже не дивлячись на те, що він закритий, процеси бродіння йдуть, гази виділяються і на сьогодні він може нести для довкілля ще більшу загрозу, аніж старий полігон".

"Окрім того, треба негайно вирішувати питання з будівництвом сміттєпереробного заводу, адже відходи накопичуються. До цього питання треба підходити дуже серйозно, адже, наприклад, голки та шприци – вони є дуже небезпечними, а тому їх можна утилізовувати шляхом подрібнення чи вторинної переробки пластмаси".

Олександр Ткачук розповів, що як керівник Держекоінспекції області після виявлення проблем на будівництві сміттєспалювальної печі він порадив звернутися до правоохоронних органів.

"...одразу пропонував звернутись в правоохоронні органи з заявою, нехай проведуть перевірку законності будівництва. І зрештою так і вийшло – люди звернулися і архбудінспекція оштрафувала підрядника на 1 мільйон гривень і зупинила дане будівництво. Криками і саботажем можна наробити тільки більшого екологічного лиха. Вирішувати такі проблеми потрібно з "холодною головою", чітко та швидко. Впевнений, що моя команда з цим впорається".

Кандидат вважає, що повторення Грибовицької трагедії на Волині неможлива.

"Ні, у нас на щастя все не так критично. По-перше в нас немає такого обсягу сміття та у нас не така територія самого сміттєзвалища. У Львові ж є одне таке сміттєзвалище, яке експлуатується вже десятки років, а обсяг відходів перевищено у більш як десять разів від передбаченого проектом".

"А у нас старий полігон вже законсервований, треба лише засипати його додатковим шаром ґрунту та висадити дерева. Я так робив у Шацьку, коли там працювам. Ми завезли на старий полігон шар землі, товщиною з метр та посадили дерева. А зараз там ліс росте й не видно навіть, що на тому місці був полігон".

"Нашого полігону вистачить ще років на 20. Але треба його розглядати не в тому ракурсі території. На яку можна просто вивозити сміття, а серйозно займатись будівництвом сміттєпереробного заводу європейського типу. Тим паче, що через рік в дію вступить закон, який забороняє захороню вати не сортоване сміття. Першим кроком до боротьби зі стихійними сміттєзвалищами стала сортувальна лінія, і хоча багато хто нарікає на її неефективності, вона перекриває близько 10% сміття – це і пластик, і каміння".

"На сьогодні треба і в місті, і в селах запровадити систему роздільного збору сміття. Аби воно сортувалось уже на місцях".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Виявляється сміття сьогодні не гірше бурштину - гроші, політика, шантаж влади.
Відповісти
Останні новини
Кандидат на голову Княгининівської громади: Від сміттєзвалища нікуди не подінешся
20 листопад, 2016, 06:36