Тимошенко, як завжди, «кинула» людей, - Лапін про невдалий «Шатун» в Києві

Тимошенко, як завжди, «кинула» людей, - Лапін про невдалий «Шатун» в Києві
У Києві під час останніх мітингів у натовпі було чимало атошників, які приїхали для підтримки порядку та на випадок провокацій з метою дестабілізації ситуації. Координатором такої групи з Волині був народний депутат Ігор Лапін.

Реальними організаторами цих заходів, які, за повідомленням спецслужб мали назву операція "Шатун" та були заплановані в Росії, нардеп називає представників команди Юлії Тимошенко та нових популістичних сил.

- На вашу думку, план «Шатун», про який багато говорили в останні кілька днів, реальний?

- Одна із тез, які я постійно повторюю, це те, що СБУ та Петро Порошенко – далеко не дурні люди. Тема «Шатуна» була «розкручена» напередодні можливих акцій та мітингів для того, щоб громадяни утримувалися від участі в цих акціях.

В мене ставлення до цієї інформації двояке. Якщо ви, СБУ, знаєте, що таке є, давайте, арештовуйте! А із іншого боку: головне ж не дочекатися провокацій, а попередити, щоб не було правопорушень. Тому ці заяви СБУ про «Шатун» - це попередження, щоб люди не піддавалися на ці провокації. А сама переписка Суркова – це підтвердження, щоб показати, що вони це не «з пальця висмоктали».

Але наскільки ця переписка була організована саме в плані ведення підривної діяльності щодо України, це вже питання до правоохоронних органів. В мене є лише інформація зі ЗМІ. Але якщо ми аналізуємо навіть наявну інформацію, ми розуміємо, що переписку оприлюднили раніше, але говорити про це почали якраз напередодні мітингів. Тобто використали цю інформацію, щоб не допустити масових акцій протесту.


- Але чи є реальні причини для людей виходити на масові мітинги?

- Я вважаю, що Майдан виборов для людей право брати участь у будь-яких акціях протесту. Люди виходили на Майдан не за гроші, вони виходили через відсутність почуття справедливості. В країні сьогодні є відсутність справедливості. Майдан не досягнув своєї мети в тій частині, що пролилася лише кров патріотів, але жодної каплі крові негідників. От якби розстріляли кілька представників того режиму на площі 21-22 числа (лютого 2014-року – ред.), Європа була б «різко стурбована» десь півтора-два місяці і на тому все закінчилося. І далі б рахувалися із тією ситуацією, яка склалася. А ті негідники при владі точно не були б настільки нахабними, як вони зараз є.


- А яка частка втручання різних опозиційних політиків, зокрема Юлії Тимошенко у цій ситуації?

- Я вже казав у одному із інтерв’ю, що для Юлії Володимирівни це останній шанс. Бо вікно для непопулярних кроків з боку уряду закривається. Я думаю, що ці непопулярні кроки будуть ще максимум півроку-рік. Будь-яка реформа є болючою та непопулярною для народу. Результати свої вона дає через роки. І знаючи ці всі речі, вони не будуть їх робити перед самими виборами. Я думаю, що десь за два роки до президентських чи навіть парламентських виборів країна перейде в іншу фазу, яка буде називатися – передвиборча кампанія. Тобто всі непопулярні кроки ще до літа, максимум - осені наступного року можуть пробувати робити. Далі всі будуть працювати на майбутні вибори.

Тому зараз для Юлії Володимирівни останній шанс. Гройсман, попри виконання вимог МФВ, щодо ціноутворення, все одно мусить дати людям якусь «соціалку». Бо якщо він не дасть її, уряд Гройсмана просто «знесуть». В принципі очікуваним було підняття зарплат наступного року, але десь із осені. Але оскільки була інформація про ці протести, пішли на випередження і вирішили це зробити із нового року. Це буде важко. МВФ знову сказав, що їм треба щось вивчити з приводу наступного траншу, спецконфіскацію 1,5 мільярда доларів Януковича не підтримали.


- Чому не підтримали?

- Це дуже «солодкі» гроші. Є, наприклад, якась фірма Януковича, яку купив, наприклад, Фірташ. Її вартість 20 мільйонів. Якщо ми не голосуємо, вона вже коштуватиме 40 мільйонів. Він може її продати і заробити на цьому гроші. А якщо ми голосуємо, її вартість падає до нуля. Це предмет «біржових торгів».
Фото «Лига. Новости»
Фото «Лига. Новости»


- Тобто за організацію мітингу відповідала тільки Тимошенко? Було б дивно «вішати» все на неї…

- Щодо акції. Зараз про себе починають заявляти багато «модних» політичних проектів. Але це не політичні проекти, це бізнес-проекти. З’явилася партія Мураєва (Євгеній Мураєв, пов'язаний із телеканалом NewsOne, - ред.), Вадима Рабиновича. Логіка: «Ну от є телеканал, чому б під нього і партію не зробити».

Ці партії заявили, що будуть виходити на мітинг. Профспілки теж заявили, що будуть виходити. Профспілки у нас завжди за підняття зарплат та соцстандарів. Пенсіонерів, вкладників банку «Михайлівський» мотивація теж зрозуміла. І організатори планували, що коли ще докупити тих, які вийдуть за гроші, крім «ідейних», мав би бути серйозний мітинг і вони мали стояти досить довго.

Я можу відкрито заявити, що Юлія Тимошенко як завжди, «кинула» людей. Бо обіцяли 10 000 гривень на місяць заплату таким мітингувальникам. Але напередодні мітингу ввечері повідомили, що будуть давати тільки за добу. Людей така ситуація не влаштувала, бо немає сенсу на день «пертися» в Київ. Плюс організатори можуть знову «передумати». Тому із регіонів автобуси на мітинг так і не поїхали.

15-тисячний прогнозований організаторами мітинг реально виявився 2-3-тисячним. Але якщо звідти забрати працівників поліції у цивільному, громадських активістів, які туди прийшли для недопущення провокацій, атошників, то залишиться 200 бабушок.


- А могло бути інакше?

- Коли цей мітинг планувався, якщо би справді платили 10 000 на місяць, організували всіх цих людей правильно, вони там могли б стояти довго, поставити палатки і далі розхитувати ситуацію. В першу чергу планували «хитати» ситуацію біля Нацбанку.

Хоча про те, що Гонтарєву треба «сажати», я вже казав давно. Але я останнім часом я став менше про це говорити. Не тому, що вона стала «хороша». Просто останнього разу, коли «качали» голову Нацбанку, в нас доларі підскочив до 37 за гривню. Дай сьогодні долар по 37-38, вибори Президента будуть на Різдво. Це, звичайно, жарт, але тенденції такі могли би бути.

Якщо ми «хитаємо» Нацбанк, ми «хитаємо» долар і середній клас, де багато хто живе за рахунок експорту/імпорту. А коли вже виходить мітингувати середній клас, він виходить не за гроші, а за свій рахунок. І так можна далі роздувати ситуацію. Це одна із політичних технологій.

Очікувався прихід на сцену того мітингу Михеїла Саакашвілі, Тимошенко. Це останній шанс для дострокових виборів. Я думаю, що далі вже боротися за них немає сенсу. І Порошенко це розуміє. Якщо сьогодні взяти президента і парламент, в цього сьогодні є важелі, щоб впливати на депутатів для прийняття тих чи інших рішень. Якщо сьогодні зробити дострокові вибори у парламент, через два місяці будуть дострокові вибори президента. Бо Порошенко втратить реальний вплив на парламент після перевиборів. Розшириться представництво «Опоблоку», зайде більше депутатів від Тимошенко на популістських лозунгах, Саакашвілі, зайдуть «легальні критики» президент. От в Путіна є «легальний критик» Жириновський, в нас теж є свої «кадри». Людей, які зараз лояльні до президента, буде в десятки разів менше. І Порошенко може отримати теж саме, що мав свого часу Ющенко, коли йому Тимошенко зробила рейтинг 1%.
Фото «Лига. Новости»
Фото «Лига. Новости»


- Як планували втілювати цей план організатори?

- Планували ставити дві сцени: одну на Майдані, одну біля Найбанку. Зранку людей розділили на 3 колони. Перша, де було найбільше силовиків, збиралася біля готелю Дніпро і мала рухатися за маршрутом Грушевського – Шовковична - Інститутська. Там мала бути барикада.

Друга збиралася біля сцени та мала рухатися через Інститутську до Банкової. Третя – за маршрутом Хрещатик – Прорізна – Лютеранська.

Перед рухом мали перевірити маршрути. Якби не вдалося виконати план А, план B передбачав табір на Європейській площі. І план C – ті,кому не вдалося рухатися за маршрутом, прориваються до тих, кому вдалося.

Але фактично протестувальникам так і не дали палаток, харчування і обіцяної юридичної групи підтримки. Так і не поставили всі металошукачі, які мали бути. Тому не виключено, що готувалися провокації. А коли затримали кількох бійців, обіцяна юридична група підтримки їм так і не допомогла.


- Чи пов’язаний із цими мітингами інцидент із депутатом Шухевичем, який мав оголосити імпічмент президента?

- Там була цікава ситуація. В стінах парламенту виходить Ляшко і каже: «Юля, перестань присвоювати наші перемоги». Як правило, депутат, прізвище якого називають, користується правом на репліку. Але Юлія Володимирівна не йде відповідати. Більше того, коли виходить черга партії «Батьківщина» на виступ, вони з радикалами пишуть спільну заяву про перерву і заміняють її на виступ Тимошенко. В цей час депутати від «Батьківщини» допомагають дійти до трибуни «радикальному» депутату, Герою України та старому дідусю Юрію Шухевичу.

По-перше, як правило його виводять депутати із його фракції. Відповідно, Олег Валерійович (Ляшко, - ред.) ломиться туди і піднімає папірець, з якого ми потім дізналися, що це постанова про імпічмент президента. Коли її зачитує поважна людина, Герой України, це серйозно. А в цей час, не забуваємо, збирається мітинг.

Ляшко зробив «великі очі», що він про це нічого не знав. Тут можна йому частково повірити, зважаючи на те, що не його депутати виводили Шухевича. Він має не надто хороший зір, але перший пункт міг би прочитати.
Постанова, яку мав зачитати Шухевич
Постанова, яку мав зачитати Шухевич

А ввечері наш президент, наскільки я знаю, повинен був мати розмову із Дональдом Трампом. Давайте собі уявимо ситуацію: дзвонить наш президент Трампу і чує: «в тебе там імпічмент назріває. Ти зі своїми проблемами розберися, а тоді дзвони». І Трамп міг би просто «культурно послати» Порошенка. А враховуючи його риторику, міг би і не культурно. Після цього Трамп мав би спілкуватися із Путіним… Тому це був би «кидок» держави на міжнародній арені.

Далі, якщо вірити Олегу Валерійовичу, припустимо, що інформація про можливий замах на Шухевича правдива. Можливо, цієї інформації у них і не було. Але це був би наступний крок, щоб загнати державу у «прірву». Ми б отримали ситуацію, коли людину, яка оголосила про імпічмент президента, наступного дня вбивають. Це дуже хороший привід кричати «Зрада! Всі на Майдан!». Це просто технологія.


- Але на мітингу були і бійці АТО. Ви писали про те, що вони не з вашого батальйону. Але може там були іншій добровольці?

- Там було багато бійців добровольчих батальйонів, в тому числі і волинян. І не мало: до 150 чоловік, наскільки я знаю. Вони під виглядом мітингувальників, зокрема їх силового блоку, який нібито мав «боронити барикади», прийшли туди - насправді для того, щоб план «Шатун» не відбувся. Вони прийшли туди не тому що вони дуже люблять Мураєва чи Тимошенко, а для того, щоб із мітингувальників ніхто нічого не кинув у Нацгвардію, щоб не було провокацій.

І коли ці люди ішли на акцію, вони ішли із думкою що вони дійсно будуть захищати мирних мітингувальників, дивитися, щоб не було провокацій. І вони прекрасно розуміли, що коли не підуть вони, підуть інші, тільки за гроші. І до того ж бійці туди ішли, незнаючи про те, що відбувається у Верховній Раді.

Зараз вони серйозно обурені через те, що їх хотіли використати. Йдуть дуже серйозні розмови із представниками штабу Тимошенко, які були кураторами та організаторами цього мітингу. Вони можуть закінчитися тим, про що я написав у Facebook – офіс на Турівській (штаб «Батьківщини», - ред.) в небезпеці. Є питання щодо розрахунків із платними мітингувальниками і щодо використання бійців.

Розмовляв Антон БУГАЙЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Звичайно Лапіна влаштовує Порошенко, при ньому він заробив мільйони і може очолювати атошників щоб не було шатуна, а попробуйти лапіне поживи як ми живемо, "смертні".... Скоро "шатун" і до твоїх грошей добереться.....
Відповісти
тільки Вальцмана і гоп-компані! Лизоблюдів достатньо.
Відповісти
Який там шатун і нафіг ми кремлю потрібні? Якби вам платіжку на опалення на 5575 грн за пів місяця принесли ви б вийшли на майдан? Чи то може Путін такі платіжки розсилає?
Відповісти
Останні новини
Тимошенко, як завжди, «кинула» людей, - Лапін про невдалий «Шатун» в Києві
22 листопад, 2016, 01:04