Політика чи не політика: в облраді вирішили перевірити «Пролісок»

Політика чи не політика: в облраді вирішили перевірити «Пролісок»
У санаторій «Пролісок» спрямують перевірку, яку здійснить спеціальна робоча група з питань перевірки роботи об’єктів комунальної власності. Під час обговорення можливості перевірки санаторію розгорілися гострі дебати, дехто з депутатів назвав таке рішення політичним.

Питання розглядали під час засідання постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією у вівторок, 22 листопада.

Зокрема, члени комісії взялися до розгляду питання «Про діяльність об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області». У його межах нагадали звернення депутата облради Володимира Кучера щодо перевірки санаторію «Пролісок.

«Я почув факти про продаж алкогольних напоїв на сесії, коли голова Ігор Петрович запропонував колезі спробувати, а він чомусь відмовився», ‒ пригадав Кучер. Потім, мовляв, компетентні органи підтвердили, що алкоголь там продавали. Депутата цікавить, де їх виробляли, бо він цієї інформації не розглядав.

Тому Кучер хоче розірвання договору із Валентиною Касардою. Мовляв, коли є санаторії комунальної власності, то там немає місця «князькам» чи «бонсам», які можуть розпоряджатися майном «як захочуть».

«Сподіваюся, що колись ці санаторії будуть передані у приватні руки», ‒ додав Кучер. Тоді, на його думку, власник сам вирішуватиме, що і як там продавати.

«Ваша шановна Валентина Іванівна визнала той факт, що там продавали цей алкоголь», ‒ зазначив Кучер. Мовляв, вона розповідала, що у центрі міста «в барі там продають, а я така класна баба і теж можу продавати».

Такі слова у бік Касарди обурили присутніх, особливо представників колективу, мовляв, треба мати повагу. Проте сьогодні на комісії не розглядали питання про розірвання контракту, а лише про проведення перевірок санаторію.

Далі тимчасовий виконувач обовʼязків голови «Спілки Воїнів АТО Волині» Олександр Серватович зазначив, що спілка підписала лист із рекомендацією розірвати контракт із головою санаторію не через алкоголь. Причина в тому, що, за його словами, за півроку до випадку із алкоголем розглядали можливість оздоровлення атошників. Натомість тоді заявили, що «Проліску» незручно реабілітувати атошників, бо у них «є психологічні проблеми».

Тому, за словами Серватовича, санаторій не брав участі в державних тендерах на оздоровлення атошників. Натомість у закладі реабілітували понад 700 чорнобильців. Мовляв, атошників там оздоровлювали лише за кошт Ігоря Палиці у рамках програми «Зігрій душу солдату».

«Була проблема по тендеру, бо там має бути психолог зі стажем не менше 2 років, але ніхто не спробував ні змінити умови тендеру, ні нічого іншого… Це ненормально, коли хтось приватний вкладає гроші, а державі то нафіг не треба», ‒ підсумував Серватович.

Натомість Валентина Касарда повідомила, що у «Проліску» є лише 100 номерів, і у час, коли поводили тендер для атошників, майже всі місця до кінця літа вже були поділені. За її словами, санаторій вийшов на міжнародний рівень. Щодо інциденту з алкоголем, то нестиме відповідальність підприємець, який збував його, адже саме він заповнює попит.

«По цих настойках ‒ це надумане питання. Причина вся в Касарді. Забрати Касарду треба», – вважає сама директорка санаторію. За її словами, заклад постійно прибутковий, тому вона закликала членів комісії просто «дати спокійно працювати». Вона зауважила, що варто звернути увагу на «Турію» чи «Лісову пісню».

Натомість Анатолій Вітів зазначив, що до всіх закладів комунальної власності повинне бути однакове ставлення. Щодо «Проліску», то факт порушення зафіксувала фіскальна служба, тож, питання треба розглянути.

Натомість депутат Людмила Кирда висловила здивування, чому питання розглядають саме під час цієї комісії. «По «Проліску» втрутилася паскудна політика», ‒ вважає вона. Мовляв, є договір із підприємцем, який порушив договір, він має сплатити штраф за адміністративне порушення. Тож, яким «боком» до того причетний директор санаторію, їй невідомо. Докази Кучера вона назвала надуманими, бо санаторій ‒ єдиний в області, який «працює і є обличчям Волині».

Питання викликало гострі дебати між присутніми. Серватович наголосив, що вони мають претензії лише щодо оздоровлення атошників та спитав, скільки оздоровлено за державні кошти. За словами Касарди, таки ‒ 70% від загальної кількості.

Трудовий колектив натомість підтримав Касарду та висловив побоювання, що спочатку змінять директора, а потім приватизують санаторій. Натомість Вітів запевнив, що «поки він у раді», такого не станеться. Він пообіцяв трудовому колективу, що ніякої приватизації не буде, йдеться лише про ефективність роботи.

Натомість Кирда апелювала до звернення Кучера – мовляв, там йдеться якраз про розірвання контракту, а це може стати першим кроком до розвалу санаторію.

Депутат Святослав Кравчук наголосив, що такі конфлікти виникають через відсутність нормального порядку звільнення та призначення голів комунальних підприємств, тож, директори незахищені від політичних зазіхань. Питання з настоянками ж треба вирішувати у робочому порядку.

Голова Громадської ради при облдержадміністрації Олескандр Волянюк взагалі заявив, що на Касарду треба накласти дисциплінарне стягнення як на директора, який «допустив таку ситуацію».

Зрештою, депутати зійшлися в думці, що, аби уникати конфліктів та суперечок, треба просто дати робочій групі здійснити перевірку та за цифрами проаналізувати, як працює санаторій і чи є підстави розривати контракт із директором.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а де ж санаторій лісова пісня
Відповісти
касарда це зрозуміло а карпук і лісова пісня не перевіряється а там є що подивитись
Відповісти
Если вы видите нарушения в других предприятиях, обратитесь в раду и опишите суть нарушений - думаю проверят как и этот.
Відповісти
Останні новини
Політика чи не політика: в облраді вирішили перевірити «Пролісок»
22 листопад, 2016, 13:49