Як Луцьк і сусідні села «домовлялися» про маршрутки

Як Луцьк і сусідні села «домовлялися» про маршрутки
У Луцьку зустріч представників міської влади і навколишніх сільрад розпочалася зі звинувачень.

Одне з ключових питань, яке озвучили у ході обговорення, це повернути «на круги своя» рух міських маршруток, які їздять до навколишніх сіл, - пише Інформаційне агентство Волинські новини.

Власне, один із аргументів, який обурював мешканців села Підгайці, – продовження курсування маршруту № 22 до Милуш до січня 2017 року, прийняте міськвиконкомом 24 листопада.

Нагадаємо, з 1 грудня міські маршрутки не їздитимуть до навколишніх сіл. І це не влаштовує Підгайцівську сільську раду, чиї мешканці їздять маршруткою № 30 до Луцька. Так, департамент інфраструктури ОДА їм пропонує ввести приміський маршрут, який не їхатиме центром міста, а висадка пасажирів буде на вулиці Глушець.

Власне, в цій розмові прозвучала низка звинувачень, з’ясувань про те, хто куди їздить на роботу, хто куди платить податки, куди діти ходять до садочка та школи.

Голова Підгайцівської сільради Юрій Семенюк вважає рішення міськради про вкорочення маршрутів – штучним створенням проблем. Каже, люди збурені і готові навіть перекривати шляхи. Тим паче, маршруту № 30, з його слів, вже 20 років. Люди звикли і їм зручно.

Однак, каже перший заступник міського голови Тарас Яковлев, повернути маршрутку № 30 до Підгаєць неможливо, адже це суперечить чинному законодавству про транспортні перевезення, оскільки міські маршрути мають рухатися в межах місті. Або ж підставою має стати договір про співпрацю, як це стало з маршрутом № 19. І лише в одиночних випадках, як виняток, дозволяються подібні маршрути за погодженням облдержадміністрації.

Але 24 листопада члени виконкому на позачерговому засіданні прийняли рішення продовжити маршрут для автобусу № 22 до села Милуші до 15 січня 2017 року. Однак, зважаючи на те, що один із ініціаторів рішення – кандидат на голову Княгининівської ОТГ, то це рішення можна вважати як втручання у виборчий процес.

Власне, одне з питань, яке поставив представник Прилуцької громади, заступник директора Прилуцького НВК Віктор Баран, чому для села Милуші зробили виняток. Зі слів першого заступника міського голови Тараса Яковлева, продовження маршруту № 22 погоджене з управлінням інфраструктури ОДА, як винятковий випадок. А згодом посадовець відповів запитанням на запитання: «Вас що, жаба давить?». За цю фразу присутні попросили посадовця вибачитися.

А щодо маршрутки № 30, то, каже Тарас Яковлев, мешканці вулиці Дубнівської не могли в годину пік сісти у «тридцятку», бо вже в Підгайцях вона була повна пасажирів. Тому для лучан міська рада, переконує, зробила краще.

Натомість, кажуть представники Підгаєць, у Луцьку працює чимало мешканців села і податки з доходів фізичних осіб сплачуються саме в бюджет Луцька. А якщо вже на те пішло, в Підгайцівському НВК також вчаться діти з Луцька.

Конструктиву розмові намагався надати депутат Луцької міськради Павло Данильчук, який, як і під час виконкому, пропонував продовжити міські маршрути в прилеглі села до 15 січня, як і маршрут № 22, щоб було чесно. А до того часу напрацювати спільні рішення. Однак йому заперечив Тарас Яковлев, оскільки уже на 29 листопада передбачений конкурс на перевізника, який би їздив маршрутом, що сполучає Підгайці та Луцьк. Тож для маршруток №№ 25 і 30 потреби продовжувати терміну, переконує, немає.

Згаданий приміський маршрут не надто влаштовує мешканців Підгаєць. Особливо турбує їх те, що чимало дітей з села їздять до Луцька в позашкільні заклади. А оскільки взимку надворі швидко темніє, то виходити на вулиці Глушець, навпроти парку, де немає нормального освітлення, для дітей - небезпечно. Переймаються вони й тим, що проїзд може подорожчати, особливо для дітей, які досі їздили за гривню. На це депутати міськради пропонують вирішити питання облаштуванням вуличного освітлення і організацією зручних сходів до центральної частини міста, аби ця ділянка була безпечнішою.

Фактично, у більшості зустріч складалася із взаємних звинувачень. До прикладу, представники Луцька нарікали, що діти мешканців прилеглих сіл ходять до міських ДНЗ, а села навіть не розглядають питання будівництва дитсадків у себе. Натомість діти лучан не мають змоги відвідувати дитсадки. Саме тому й міська рада приймала рішення про те, що перевагу під час прийому в ДНЗ надаватимуть дітям мешканців Луцька.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"А давайте збільшимо кількість маршруток №30?"
"Та нуууу...фігня...давайте краще обріжимо їй маршрут"
Відповісти
ото рівень чиновницької риторики від Яковлєва - "Вас шо, жаба давить?". одне слово - бидло
Відповісти
Я проживаю на вул. Дубнівській в місті Луцьку! Інколи справді я з дитиною на протязі 1 години не можу зайти в маршрутку №30 бо вона навіть не зупиняється (заповнена як кілька в томаті). - тому я за те щоб - або збільшили кількість марштуток - або - маршрут був тільки в межах Луцька!

Відповісти
Останні новини
Як Луцьк і сусідні села «домовлялися» про маршрутки
25 листопад, 2016, 23:48