Визначили п’ятірку найстаріших ресторанів Луцька

Визначили п’ятірку найстаріших ресторанів Луцька
Ресторани «з історією» – заклади, які багато в чому створюють обличчя міста. Це такі собі «оплоти» гостинності та доброго смаку. Принаймні хочеться ввірити, що ресторан, який працює десятки років, не банкрутує, не змінює власників – знайшов свого гостя і вміє «тримати марку».

Видання «Волинь24» склало добірку найстаріших ресторанів міста Луцька.

РЕСТОРАН «Україна», 1963

Фактично ресторан існує стільки, скільки і сам готель «Україна». Точніше – із 1963 року. Це єдиний у Луцьку заклад, що діє з часів СССР.

У 2003-му, зі зміною власника, ресторан зазнав суттєвого оновлення. Спеціалізується на єропейській та українській кухні. Інтер’єр - класичний. І - незмінний з часу відкриття, за винятком косметичних ремонтів.

Сьогодні заклад позиціонує себе як ресторан для ділових зустрічей та затишних родинних імпрез: «У нас можуть відбуватися ділові зустрічі за філіжанкою чаю, за півгодини - уже проходити кава-пауза, за годину – обід, а ввечері – родинне свято з живою музикою. На ранок ми знову готові до сніданків і стрічаємо шведським столом наших гостей, які проживають в готелі», – каже адміністратор Галина Вакулік, яка працює з 2003 року.

Ресторан частував багатьох відомих політиків: Віктора Ющенка, Володимира Литвина, Юрія Луценка, Арсенія Яценюка, Юлію Тимошенко та ін. З 2003 року в готелі проживають (а отже, і харчуються) гравці футбольних клубів вищої ліги.

Особливість – сніданки (шведський стіл) для гостей готелю.

Вибір меню був вдалим. Багато страв, які смакують гостям, збереглося із часу відкриття: салати «Цезар», «Грецький», «Біла хвиля», салат з морепродуктів, борщ український, бульйон із домашньої курки, журек, боб-гуляш.

У планах – ремонт та зміна інтер’єру. Як розповіли нам у ресторані, власник готелю дбає про своїх працівників, гідно оцінює та створює комфортні умови для роботи.

КОРОНА ВІТОВТА, 1996

У грудні 2016-го ресторану «Корона Вітовта» виповниться 20 років. Спочатку його відкрили на вулиці Кафедральній. Тоді заклад знаходився у приміщенні монастиря ширіток. Але згодом ресторан перенесли на вулицю Плитницю, 1, у відбудовне за стрими малюнками приміщення. Там він розташований і досі.

«Корона Вітовта» – не лише один із найстаріших але й один з найкозирніших луцьких ресторанів. Крутий антураж (прямо під В’їзною вежею замку), віддаленість від людських очей (здебільшого біля ресторану гуляють немісцеві туристи), гарна легенда (у 1430 році литовський князь Вітовт хотів коронуватися у Луцьку, для чого вже й виготовили корону) – усе це сприяло формуванню статусу елітності ресторану.

В адміністрації кажуть, що періодично міняють елементи декору, занавіски, меблі. Але загалом дизайн закладу залишається таким, як і був від початку. Концепція теж незмінна. У закладі, кажуть, важко щось міняти – поряд стоїть Замок Любарта, то ж і в ресторані має бути атмосфера відповідна.

Єдине, що постійно оновлюється, – меню. Проте є фірмова страва «Корона Вітовта», яка користувалася попитом і на початку існування ресторану, і через 20 років після його створення.

КНЯЖИЙ ДВІР, 1999

«Княжий двір», заснований у 1999 році – доказ того, що «понтовий» ресторан може існувати і у людному та нудному спальному районі. Мало того – будучи прибудовою до багатоквартирної висотки. Оскільки розміщений заклад на проспекті Соборності, 30.

Мало хто знає, але інтер’єр ресторану – всі ці щити, мечі, обладунки та інший «княжий» реквізит – придумав і втілив в життя багаторічний директор історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Тарас Рабан.

Власниця закладу розповіла, що за 17 років існування «Княжий двір» значно розширився. Зокрема, там відкрили більярдний клуб.

Ресторан оновлюють періодично, але загальна концепція залишається такою ж, як була на початку.

Меню у «Княжому дворі» оновлюють раз на рік. З вічноактуальних страв виокремлюють «Втіху душі». У страву входить сало з додатками.

ЛІОН, 2000

Відкрившись у 2000 році на місці їдальні «Привітної», ресторан став одним із найбільш популярних місць для бенкетів і корпоративів. Благо місцина – доволі нелюдна, поблизу автостанції на Львівській. Та й місця у ресторані – «навалом».

З 2000 року ресторан жодного разу не закривався. Дизайн закладу періодично оновлюють, але сам ресторан не припиняв роботу. Поки ремонтували перший поверх – функціонував другий, і навпаки.

Меню оновлюють постійно, та є «вічні» страви, так як салат «Грецький» і стейки.

КУРІНЬ, 2000

«Первісток» ресторанної імперії Олег Бровіна.

Ресторан, відкритий на Грушевського поряд з офісом його компанії «Екс-Прод». Гордість ресторатора, особливий – «брутальний» (як на той час) - стиль, так само придуманий Бровіним.

Ресторан, який входить до закладів мережі ГРАНД ПЕРСОНА, протягом усього часу не змінює концепції. З традиційною українською кухнею, «Курінь» став улюбленим місцем обідів і перемовин впливових людей Луцька і Волині.

Коли створювався «Курінь», у закладі була фішка – темношкірий юнак на вході, який безкоштовно наливав чарку горілки.

Кілька років тому офіс компанії-засновника переїхав на Кривий вал, і «Курінь» отримав додаткову площу. Тоді й розширилися. Проте концепцію інтер’єру не міняли - вона залишилася традиційно українською.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Княжий двір тяжко рестораном назвати) забігаловка!
Відповісти
а як же "Каштан"
Відповісти
Але і г... кухня у Курені...
Відповісти
Якби не Курінь і його мережа, були б в Луцьку одні генделі і пивнухі в яких страшно зайти в туалет, або серветки вписували в рахунок, так як це роблять в Рівненській обл.
Відповісти
Останні новини
Визначили п’ятірку найстаріших ресторанів Луцька
27 листопад, 2016, 15:04