Фільм «Волинь» є абсолютно антиукраїнським, - В'ятрович

Фільм «Волинь» є абсолютно антиукраїнським, - В'ятрович
Український науковець-історик і публіцист Володимир В'ятрович вважає фільм "Волинь" режисера Войцеха Смажовського абсолютно антиукраїнським.

Про це він розповів під час візиту до Луцька 29 листопада, - пише Конкурент.

"Мав можливість подивитися цей фільм і переконаний, що це яскравий зразок пропаганди. Нічого спільного з кіномистецтвом в ньому немає. Жодного бажання розібратися в тому, що насправді відбувалося між українцями і поляками режисер не проявив", – вважає дослідник українсько-польського конфлікту.

Навпаки, каже він, режисер свідомо зіграв на уявленнях, які існують в польському суспільстві, часто абсолютно хибних.

"Коли йому зробили зауваження про абсурдність сцени, в якій греко-католицький священик на Волині посвячує зброю в церкві, він сказав: "Я знаю, що цього могло не бути, але такими були уявлення більшості поляків про те, що відбувалося", – розповідає український історик.

На думку Володимир В'ятровича, небезпека польської стрічки полягає в тому, що завдяки ній тема Волинської трагедії стала елементом поп-культури. За прем'єрний місяць, зокрема, її подивилися близько 1,5 мільйона поляків.

"Ми вже маємо виконавців, які співають "Вбий українця". Ми вже маємо перехід цього протистояння на побутовий рівень. Мої знайомі, коли відбувалася прем'єра цього фільму в Польщі, їхали в ліфті, розмовляючи між собою українською мовою. Там був поляк. Почувши українську мову, він каже: "А що пани думають про Степана Бандеру?" Для того, щоб віджартуватися, вони відповіли: "Напевно, поки ми доїдемо, не встигнемо все розказати". А той: "Насправді, немає що розказувати. Він був злочинцем і ви маєте це визнати", – пригадує науковець.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
екземляр Вятровича необхідно зберегти і показувати в кунст-камері!
Відповісти
Останні новини
Фільм «Волинь» є абсолютно антиукраїнським, - В'ятрович
30 листопад, 2016, 12:07