Вибори в громадах на Волині: 41,5% кандидатів - жінки

Вибори в громадах на Волині: 41,5% кандидатів - жінки
58,5% чоловіків та 41,5% жінок виявили бажання брати участь у перших виборах до 8 рад об’єднаних територіальних громад на Волині як кандидати.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала відсоткове співвідношення жінок та чоловіків, які виявили бажання брати участь у перших виборах на Волині шляхом самовисування та від політичних партій.

Нагадаємо, що вибори у Волинській області призначено на 11 грудня 2016 р. у Княгининівській, Литовезькій, Поромівській, Поворській і Прилісненській об’єднаних територіальних громадах, а також на 18 грудня 2016 р. – у Дубівській, Заболоттівській та Павлівській ОТГ.

На посаду селищного та сільських голів 8 об’єднаних територіальних громад на Волині балотується загалом 31 особа. З них – 74,2% чоловіків та 25,8% жінок. Найбільший відсоток жінок, які виявили бажання поборотись за посаду сільського голови зафіксовано у Поромівській ОТГ, де участь у виборах беруть 66,7% жінок та 33,3% чоловіків. Жодної жінки не беруть участь у виборах Литовезького і Поворського сільського голови, а також Заболоттівського селищного голови ОТГ.

З-поміж кандидатів у депутати до однієї селищноїта семи сільських рад об’єднаних територіальних громад – 58,5% чоловіків та 41,5% жінок. Зокрема, найбільший відсоток чоловіків-кандидатів зафіксовано у Заболоттівській селищній громаді – 65,3%. Натомість, найбільший відсоток жінок-кандидатів – у Поворській ОТГ – 52,9%.

Щодо інших громад, то співвідношення жінок-кандидатів до чоловіків-кандидатів розподілилось таким чином: у Княгининівській громаді участь у виборах до сільської ради беруть 61,8% чоловіків та 38,2% жінок; у Литовезькій сільській громаді – 60,9% чоловіків і 39,1% жінок; у Поромівській ОТГ – 61% чоловіків і 39% жінок; у Прилісненській громаді – 52,1% чоловіків і 47,9% жінок; у Дубівській сільській громаді – 59,3% чоловіків та 40,7% жінок; у Павлівській ОТГ – 57,1% чоловіків і 42,9% жінок.

Не усі місцеві осередки політичних партій, які висували кандидатів для участі у перших виборах в об’єднаних громадах на Волині, врахували гендерний аспект під час процесу висування. Загалом, не врахували відповідний аспект 12 місцевих осередків партій (41%).

Зокрема, Луцька районна організація Радикальної партії Олега Ляшка висунула для участі у виборах у Княгининівській громаді 83,3% чоловіків і 16,7% жінок, а Луцька районна організація політичної партії Народний Рух України – 100% чоловіків.

Для участі у виборах до Прилісненської ОТГ Маневицька районна організація політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» висунула 76,9% чоловіків та 23,1% жінок, а Маневицька районна організація політичної партії ВО «Батьківщина» - 29,4% чоловіків і 70,6% жінок.

У той же час, не врахувала гендерний аспект під час висування кандидатів для участі у виборах у Заболоттівській селищній ОТГ Ратнівська районна організація ВО «Свобода», яка висунула 83,3% чоловіків і 16,7% жінок.

Це ж стосується і Ковельської районної організації ВО «Свобода», яка для участі у виборах у Дубівській громаді висунула 75% чоловіків та 25% жінок. Таке ж співвідношення (75%/25%) чоловіків-кандидатів і жінок-кандидатів спостерігається у Поворській ОТГ на Ковельщині, де гендерний аспект не врахував під час висування кандидатів місцевий осередок Радикальної партії Олега Ляшка.

Кардинально різниться показник гендерного балансу між кандидатами у громадах на Іваничівщині. Якщо у Литовезькій та Поромівській громадах спостерігається повний дисбаланс у цьому аспекті, то Павлівська громада, навпаки, є позитивно показовою.
Іваничівські районні організації партій «Блок Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Батьківщина», «УКРОП», «Розумна сила», Аграрної партії України та Радикальної партії Олега Ляшка зареєстрували кандидатів на вибори, з-поміж яких переважна більшість осіб однієї статі. Втім, якщо у 5 політичних сил більше 70% кандидатів – чоловіки, то у ВО «Батьківщина» - 81,8% жінок (балотуються до ради Литовезької громади).

Зазначимо також, що участь у виборах до сільської ради Литовезької ОТГ беруть 100% кандидатів-чоловіків, висунутих місцевими осередками Аграрної партії України та «БПП «Солідарність». У Поромівській ОТГ – 100% чоловіків-кандидатів від партії «Розумна сила» та «БПП «Солідарність».

Варто відзначити, що участь у виборах до 8 рад об’єднаних територіальних громад виявили бажання брати чимало кандидатів-самовисуванців. З-поміж них – 61% чоловіків та 39% жінок. Якщо у Литовезькій громаді виявили бажання балотуватись у раду шляхом самовисування 100% чоловіків, то у Поворській та Павлівській ОТГ з-поміж самовисуванців переважають жінки – 63,9% та 56,3% осіб жіночої статі відповідно.

У інших громадах гендерний баланс між кандидатами-самовисуванцями розподілився наступним чином: у Княгининівській громаді – 60% чоловіків і 40% жінок; у Поромівській ОТГ – 76,5% чоловіків і 23,5% жінок; у Заболоттівській громаді – 70,4% чоловіків і 29,6% жінок; у Дубівській ОТГ – 52% чоловіків і 48% жінок. Натомість, у Прилісненській сільській громаді зафіксовано цілковитий баланс – 50% чоловіків та 50% жінок.

«У Законі України «Про місцеві вибори» ідеться лише про вимогу дотримання 30% представництва осіб однієї статі у списках кандидатів, висунутих у багатомандатних виборчих округах. Натомість відповідний аналіз був проведений з метою нагадати керівникам осередків політичних партій, що врахування гендерного аспекту у виборчому процесі, зокрема, під час висування кандидатів, є не лише вимогою демократичної світової спільноти, але й вимогою часу. І показовим у цьому аспекті є бажання 39% жінок брати участь у перших виборах на Волині шляхом самовисування», - заявила координатор Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Катерина Шарпата.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Вибори в громадах на Волині: 41,5% кандидатів - жінки
02 грудень, 2016, 13:12