У Польщі новий закон - про картку поляка

У Польщі новий закон - про картку поляка
У Польщі вчора, 1 грудня, ухвалили без змін новий Закон про карту поляка.

Ним передбачено, що рішення про виплату грошової допомоги для власників карт поляка, котрі клопочуться про надання дозволу на постійне проживання у Польщі, будуть видавати не старости, а воєводи. Тепер зміни має підписати ще президент, - пише Польське радіо.

Новий закон передбачає впровадження кількох змін. Зокрема, це передача повноважень органу, який видає рішення про виплату грошової допомоги для власника карти поляка, який оселяється у Польщі, від управління старости до воєводи. При цьому староста продовжуватиме виплачувати соціальну допомогу.

Ще одна зміна – це виключення можливості подання наступних клопотань тими особами, котрі отримали грошову допомогу впродовж максимально можливого терміну у 9 місяців та виключення можливості одержання соціальної допомоги особами, котрі користувалися цією допомогою як члени родини заявника.

Крім того, буде створений загальний реєстр заяв, рішень та постанов у справах про надання грошової допомоги.

Сенатор-доповідач від партії Право і справедливість Артур Важоха, аргументуючи зміну про перенесення повноважень видачі рішень надання грошової допомоги від старост до воєвод, пояснив це оптимізацією процесу. Як наголосив він, легше цим процесом управляти на рівні 16 воєводств, ніж на рівні приблизно 330 повітових староств.

Проект змін про карту поляка та закон про іноземців був розроблений сеймовою комісією зв’язків з полякам за кордоном. На початку вересня вступили у силу зміни до Закону про карту поляка, що має полегшити її власникам процес оселення в Польщі та можливість одержання польського громадянства. Міністерство внутрішніх справ і адміністрації очікує, що завдяки цим змінам до закону про карту поляка до Польщі можуть приїхати кількадесят тисяч поляків зі Сходу.

Власники карти поляка, котрі приїжджають до Польщі із наміром оселитися тут на постійній основі, безкоштовно отримають карту постійно перебування, ще через рік - польське громадянство і в той же час матимуть можливість отримувати допомогу в період адаптації.

Зокрема, вони зможуть отримати грошову допомогу на покриття витрат на проживання терміном до 9 місяців, допомогу в оплаті оренди житла, активного вивчення польської мови та курсів професійної підготовки. Програма має стартувати з 2017 року.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ви ще її на лоба собі вчепіть - кандидатам богом обраного народу Короля Ісуса.
А ми українці поїдемо далі в Європу на роботу і на навчання щоб не бути яничарами знаючи вашу братську багатовікову коханину.....Ми хоч бідні але горді і грамотні більше вашого хутора європеяського.
Відповісти