Через бюрократів поранений солдат опинився без грошей

Через бюрократів поранений солдат опинився без грошей
Волинянин Андрій Медвідь, який в АТО півтора року тому отримав важке поранення, не одержує ніяких виплат.

Про це пише Наталка Слюсар на шпальтах Вісник і К.

Жителя Затурець Локачинського району Андрія Медведя мобілізували до 24-тої мехбригади у серпні 2014 року. Тоді українські військові зазнали шалених втрат у Іловайському котлі, матері солдатів виходили на акції протесту і вимагали повернути їхніх дітей. Іти у військо у такі дні могли тільки справді сильні чоловіки й патріоти.

Він скупо розповідає про той час, мовляв, нічого такого особливого не зробив, служив, як усі. Але 11 червня 2015 року отримав поранення.

«На той час 5-й батальйон 24-ї бригади, у якому я служив, перевели у 54-у, яка тільки сформувалася. Ми тоді стояли біля Кримського, це Луганська область. 11 червня 2015 року нас крепко обстріляли. Добре, що могли заховатися за мішки з піском, хоч живі осталися. Міна попала прямо під ті мішки. Трьох тоді поранило», - розповів боєць.

Найдужче постраждав Андрій Медвідь. Отримав осколкове поранення таза, нога була буквально розтрощена. Як свідчить медична довідка, протягом двох днів переніс дві операції у Сєверодонецьку. Потім чоловіка перевели в Харківський госпіталь, доліковувався у Львові. Додому виписали у двадцятих числах вересня на милицях. Тобто у госпіталях провів більше як три місяці.

«За цей час мені ніхто ніяких грошей не платив. Я не знаю, чому так. Моїх хлопців уже рік як демобілізували, а я наказу про звільнення досі не маю. Хоча статус учасника бойових дій дали, пізніше другу групу інвалідності призначили, де написано, що я не годний до військової служби. А не звільняють. Кажуть, що у частині профукали мій військовий, а без нього не можуть видати наказ про звільнення та інші документи. Але ж його повинні поновити. Невже так складно?» - каже Медвідь.

В результаті такого безладу у військовій частині солдат, який у найважчий час став на захист країни, залишився без засобів для прожиття. Допомагають, звичайно, односельчани. Та й живе він разом з мамою і сестрою, які підтримують.

Відновлювати справедливість узялися в сільській раді. Тут розуміють, що хлопцеві на милицях добиватись оформлення документів важко. Але такого «безпрєдєлу» не очікували.

«В червні цього року Андрієві дали групу інвалідності, у нього 80% втрати працездатності, тому має право на отримання пенсії, одноразової грошової допомоги по пораненню. Почали збирати документи. Все є, крім тих, які мали б надати у бригаді. Наш районний військкомат ще на початку липня робив у частину запит, аби там у терміновому порядку для оформлення пенсії видали низку документів: наказ із виключення зі списків, довідку про участь в АТО, грошовий атестат, довідку про додаткові види грошового забезпечення, військовий квиток з відміткою про звільнення з лав Збройних сил. Без цих паперів неможливо оформити пенсію. Вони їх не прислали. Наші волонтери їздили в Бахмут, я сам стільки разів телефонував – бачать мій номер і вже навіть трубку не беруть! У які тільки двері не стукав – ніхто нічого зробити не може. От є таке представництво Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО. Вони ще 1 вересня надіслали пакет документів Андрія у штаб Сухопутних військ. Відповіді немає. Як може в армії такий бардак бути? П’ятий місяць чоловік без пенсії, на що він має жити? Невже не може з військкомату людина поїхати у відрядження і забрати документи? Хлопець же на милицях і не має можливості у таку далеку дорогу їхати!» – обурюється сільський голова Володимир Патійчук.

«У нас вона (справа Медведя) на особливому контролі. Ми повторно надіслали запит у частину для отримання необхідного комплекту документів. Сьогодні із цього питання співпрацюємо з відділом соціального забезпечення фінансової служби командування Сухопутних військ Збройних сил України», – зазначив військовий комісар області Роман Кулик.

Він запевнив, що Андрій Медвідь отримає всі належні йому грошові виплати. Навіть якщо цього треба буде добиватися через суд.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Через бюрократів поранений солдат опинився без грошей
05 грудень, 2016, 10:43