Знайшли найдавніше креслення Вавилонської вежі

Знайшли найдавніше креслення Вавилонської вежі
Найдавніше у світі зображення Вавилонської вежі, точніше - реального прототипу біблійної споруди, виявлене на одній із стел Нововавилонського царства, що давно зберігається в приватній колекції.

Про це інформує Gazeta.ua.

Міжнародна команда вчених завершила переклад великої порції древніх клинописних текстів з унікальної колекції норвезького бізнесмена Мартіна Шейена (Schøyen Collection). Вона охоплює десятки тисяч рукописів, що тягнуться в часі більш ніж на п'ять тисяч років.

Написи на цьому чорному камені датовані 604-562 роками до нашої ери. На плиті зображені цар Навуходоносор II, що правив Вавилоном більше 2500 років тому, і легендарна Вавилонська вежа.

Якщо говорити точніше, то, звичайно, перед нами не вона буквально, а зіккурат Етеменанкі. Цю 91-метрову споруду історики вважають прообразом легендарної вежі з Біблії. Колосальна семиярусна будівля з храмом на вершині не тільки представлена у вигляді збоку, але й забезпечена планом внутрішніх приміщень.

Написи чітко визначають вежу, як «великий зіккурат Вавилона». На стелі цар Навуходоносор сам розповідає про конструкції: «Я зробив її на подив людей світу, я підняв її вгору в небо, зробив двері для воріт, покрив її бітумом і цеглою».

Даний камінь представляє перше зображення легендарного зіккурата за правління Навуходоносора II. Саме при ньому Етеменанкі, побудований раніше, але потім зруйнований та відновлений, був реконструйований востаннє, причому дуже виріс у розмірах, так що став найвищою спорудою Вавилона.

Написи на камені також дають натяк на походження біблійної історії з різними народами, які зібралися і надумали побудувати вежу висотою до небес.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Знайшли найдавніше креслення Вавилонської вежі
03 січень, 2012, 12:55