Просять грошей для консервації Маневицького човна 13 століття

Просять грошей для консервації Маневицького човна 13 століття
На подальше дослідження, якісну консервацію та контроль стану човна, знайденого біля Старосілля Маневицького району, потрібні кошти.

Про це йшлося під час звіту робочої групи із збереження та дослідження човна у вівторок, 6 грудня.

Нагадаємо, 19 жовтня 2015 року біля села Старосілля Маневицького району з річки Стир підняли човен-довбанку. На основі досліджень литовських фахівців із Центру підводних досліджень університету Клайпеди та університету Вільнюса вдалося вперше встановити датування човна за допомогою радіовуглецевого аналізу – 1223-1295 роки із імовірністю 95,4% та 1261-1286 роки і імовірністю 68,4%.

Як розповіла координатор групи із дослідження та збереження човна від університету Тетяна Мамчич, із волинян до робочої групи із дослідження долучилися також археологи Олексій Златогорський, Сергій Панишко, Юрій Мазурик, а також директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич.

Допомагали із дослідженням та знаходженням підтримки також доктор Річард Боннер із Малардаленського університету міста Вастерос (Швеція), спеціаліст із консервування Шведської національної ради зі спадщини Емма Хокер, британський фахівець із консервування Тарас Певний, фахівці із музею Хортиці.

Завдяки зв’язкам СНУ імені Лесі Українки в рамках Балтійсько-Українського Академічного консорціуму вдалося заручитися підтримкою університету Вітовта Великого в Каунасі, центру підводних досліджень у Клайпеді та університету Вільнюса.

У Маневичі для проведення дослідження приїжджали фахівці Доктор Елєна Пранцкенайте, Рокас Краняускас та Валеріус Крісікайтіс. Вони разом із українськими фахівцями проводили дослідження із застосуванням 3D-сканера, який литовці надали безплатно. Також всередині знайшли супутні предмети стамеску і частину молотка. Завдяки якісному дослідженню можна подавати цей об’єкт на різні грантові програми. Зокрема незабаром човен планують представити на конференції в Любліні.

Нині ж він зберігається у Маневичах в ангарі приватного підприємця, а на орошення і подальше дослідження потрібні кошти. Тому науковці і директор Маневицього краєзнавчого музею Петро Хомич шукають фінансування для спорудження прибудови до приміщення музею, де б розмістили човен. Адже його довжина – 12,2 метра. Човну потрібен щоденний догляд.

Як розповідає декан історичного факультету Анатолій Шваб, в подальшому є перспектива створення туристичного комплексу навколо човна. Проте, за словами Тетяни Мамчич, наразі постало питання його збереження і дослідження.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Просять грошей для консервації Маневицького човна 13 століття
06 грудень, 2016, 16:37