«По живому»: у Луцьку презентували мистецький проект зі Сходу

«По живому»: у Луцьку презентували мистецький проект зі Сходу
Вихідці зі східних областей України та Криму презентували у Луцьку збірку поезії та прози «По живому». Її авторами стали понад 30 переселенців, нинішніх мешканців різних частин звільненого і досі окупованого Донбасу, а також Криму.

Ця презентація разом із презентацією художніх робіт «Маріуполь на межі» закривала цьогорічний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA у суботу, 10 грудня. Саме це день вважається Днем прав людини, - нагадала координатор фестивалю на Волині Богдана Стельмах.

Представниця Amnesty International Юлія Сідімянцева розповіла про політичних в’язнів та жертв переслідувань у Криму, Туреччині, Китаї, Ірані, Малаві і Канаді, до порятунку яких може долучитися кожен, написавши листа із вимогою їх звільнити або врятувати. Мільйони листів, направлені ініціаторам репресій дають свій ефект, - переконує вона.

Як розповіла співавторка проекту «Маріуполь на межі» Олена Україцева, він народився восени 2015 року та хоче показати Маріуполь на межі між миром та війною. Різні роботи покликані передати образ людей, які змушені були збирати речі та втікати, бійців на фронті, емоції рідних, що відправляють хлопців на війну тощо.

Збірка «По живому» видана восени 2016-го та вмістила розповіді різних людей, які так чи інакше були у епіцентрі війни на Донбасі й у Криму. За словами авторки проекту Оксани Стоминої, митці хотіли ще раз засвідчити, що вони та їх рідні міста і села – це частина України. Особливість у тому, що кожен із авторів безпосередньо бачив і переживав все те, про що пише. Завдяки цьому таку позу та поезію можна вважати «репортажною».

Видавати збірку довелося власними силами та за підтримки «Британської ради». Із державного чи місцевих бюджетів на це фінансування не було. За словами авторів, на окупованих територіях російська влада фінансово підтримує пропагандистське книговидання і встановлення «веж» для поширення теле- і радіосигналу. Натомість наша поки недопрацьовує у цьому напрямку.

Свої твори на тему війни, життя на окупованих територіях, «референдуму», двомовності, співжиття «наших» та «не наших» та звільнених територіях читали Ія Ківа, Тетяна Ковалевич, Олексій Чупа та Оксана Стомина.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«По живому»: у Луцьку презентували мистецький проект зі Сходу
10 грудень, 2016, 22:24