Чому керівники СБУ на Волині не подали е-декларацій

Чому керівники СБУ на Волині не подали е-декларацій
Начальник та заступники начальника управління Служби безпеки України у Волинській області цього року подавали тільки паперові декларації про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру.

Електронні декларації очільники спецслужби на Волині подаватимуть з 1 січня 2017 року, - про це повідомили на запит порталу «Четверта влада» в центральному апараті Служби безпеки України.

Нагадаємо, цього року вперше запрацювала електронна система подачі декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру для державних службовців.

З 1 вересня до 30 жовтня кілька тисяч державних службовців, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, повинні були подати електронні декларації. Із закінченням цього терміну стало відомо, що працівники СБУ не подають електронні декларації в загальну систему, яка відкрита для всіх.

В СБУ одразу ж заявили, що всі, хто повинен був, електронні декларації подали, однак не в загальній системі, а на «спеціально відведених ресурсах». Усі подані відомості доступні для перевірки працівникам Національного агентства з питань запобігання корупції, запевнили в СБУ.

Водночас, порталу «Четверта влада» в управлінні взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю повідомили, що інформація про особовий склад СБУ, яка мала б вноситися до Єдиного державного реєстру декларацій державних службовців, становить державну таємницю за рядом нормативно-правових актів.

Тому окремі працівники СБУ, які мали подати е-декларації цього року, розміщували їх на захищених інформаційних системах СБУ. Водночас, за погодженням із НАЗК, СБУ розробило проект спеціального порядку подання електронних декларацій працівниками спецслужби, однак його ще не затвердили.

«Національне агентство з питань запобігання корупції підтримало запропонований механізм реалізації вимог фінансового контролю шляхом розміщення декларацій на захищених інформаційних системах СБУ до затвердження спеціального порядку на виконання вимог закону.

На сьогодні проект такого спеціального порядку, що унеможливлює розкриття належності співробітників СБУ до зазначеного державного органу, розроблено НАЗК у взаємодії із Апаратом РНБО, але рішенням НАЗК ще не затверджено», – йдеться у листі за підписом керівника управління взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю Служби безпеки України Олени Гітлянської.

Тобто, співробітники СБУ подаватимуть свої е-декларації відповідно до цього спеціального порядку, коли його затвердять.

Разом з тим, цього року за законом «Про запобігання корупції» електронні декларації із числа співробітників спецслужби змушені були подати голова СБУ, його заступники, державні службовці категорії «Б», слідчі, військові посадові особи вищого офіцерського складу.

«Начальник та заступники начальника УСБУ у Волинській області не входять до категорії осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Електронні декларації ними не подавалися, щорічні декларації за 2016 рік будуть подаватися з 1 січня 2017 року», – йдеться у відповіді на запит порталу «Четверта влада».

Отже в цьому випадку маємо погіршення ситуації з доступом до публічної інформації про доходи зовсім не таємних осіб. Адже мова не про оперативних працівників, а високопосадовців СБУ.

Ці посадовці настільки таємні, що відкрито присутні на публічних заходах, а також мають чимало майна сумнівного походження. Якщо ви пропустили матеріал про цих «таємних» агентів, то радимо поглянути і проаналізувати наскільки виправдано цю інформацію приховують від суспільства:

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: СБУ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нарешті нашим журналістам трохі щось доходити починає.Ура!
Відповісти
Останні новини
Чому керівники СБУ на Волині не подали е-декларацій
13 грудень, 2016, 04:05