На Волині пропонують запровадити «презумпцію згоди» для пересадки органів

На Волині пропонують запровадити «презумпцію згоди» для пересадки органів
Волинська облрада пропонує внести зміни до чинного законодавства у галузі трансплантації органів.

Про таке звернення під час засіданні постійної комісії облради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства розповів депутат Сергій Сівак, - пише Волинський інформаційний портал.

Депутат зауважив, що нова редакція закону України про трансплантацію повторює попередню і є абсолютно недолугою. У законодавстві фактично визнана презумпція незгоди, яка полягає у тому, що розпоряджатися органами трупного донора мають право лише родичі.

«У всьому європейському світі органами померлої людини розпоряджається держава. Тож щороку це рятує життя трьом тисячам хворих», – зазначив Сівак.

Загалом річна потреба в органах для трансплантації становить 1,5 тисячі нирок, 1000 сердець, 600-700 кісткових мозків. Для таких операцій нині українці змушені виїжджати за кордон, де така практика дозволена, відповідно, півмільярда гривень виходять на зовні країни. Одночасно свою кваліфікацію втрачають і лікарі-трансплантологи.

«Думаю, що затвердження презумпції згоди дозволить органи померлих людей «пересаджати» для спасіння іншій людині», – підсумував Сергій Сівак.

Голова комісії Олександр Зінчук наголосив, що у випадку підтримки змін до законодавства у технічному плані лікарям потрібно лише півроку, щоби освоїтися в новій практиці.Члени комісії підтримали звернення та вирішили направити його у парламент.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
На Китай все повезуть
Відповісти
Останні новини
На Волині пропонують запровадити «презумпцію згоди» для пересадки органів
14 грудень, 2016, 19:34