Нехай працюють: у Луцьку не хочуть вихідної неділі для ринків

Нехай працюють: у Луцьку не хочуть вихідної неділі для ринків
У Луцьку більшість підприємців проти того, аби робити неділю вихідним днем на ринках. За їхніми словами, таким чином підприємці втратять дохід, а покупці – можливість купувати свіжі продукти за доступнішими, ніж у магазинах, цінами.

Про це йшлося 20 грудня під час засідання круглого столу з питань встановлення на всіх ринках Луцька вихідного у неділю.

Секретар міської ради Сергій Григоренко зазначив, що на Єдиному сайті електронних петицій запропонували зробити неділю вихідним на ринках. Водночас, практично відразу з’явилося дві петиції, які просять таки зберегти «робочу» неділю.

Тож, міська влада організувала круглий стіл, аби почути думки і підприємців, і споживачів. Підприємець із Завокзального ринку Борис Гайда зазначив, що підприємці проти зміни графіку роботи ринку. Адже, враховуючи зростання податків та складну економічну ситуацію на фоні знецінення гривні, робити вихідним неділю не можна. Наслідками може стати те, що люди будуть позбавлені можливості купувати товари та продукти за нижчими цінами.

Окрім того, наслідком вихідної неділі можуть стати зростання безробіття, відсутність у підприємців можливості заробити і врешті неможливість сплачувати податки та забезпечувати людей роботою. Якщо ж підприємці втратять роботу, утримувати їх змушена буде держава.

Окрім того, більшість людей лише у неділю має можливість прийти на ринок та скупитися. Гайда зазначив, що навіть у конституції прописано, що кожен має право на підприємницьку діяльність, незаборонену законом, та має право на працю. «Робота ринків ніяк не перешкоджає відвідуванню церкви, хто хоче іти до храму, той йде і молиться», – підсумував підприємець.

Натомість власник мережі магазинів «Євродім» Віктор Гемба висловив протилежну думку. Підприємець – «за» вихідний в неділю, бо цього дня не працює склад. Окрім того, у всьому світі прийнято відпочивати у неділю, а його родина – 25 років без такого вихідного, бо Луцьк «живе» саме у неділю.

«Люди не хочуть працювати в неділю. Проти неділі пишуть петицію покупці або ті, хто гуляє по базару», – зазначив він.

Григоренко висловив позицію влади міста. Він зазначив, що влада представляє територіальну громаду, а не конкретну релігійну громаду. «Ми як міська влада, хотіли б лишити так, як є, бо представляємо усю громаду», – зазначив Григоренко. Тож, доцільніше залишити неділю робочим днем. До того ж, працювати чи не працювати у неділю вибирає сам підприємець. Григоренко зазначив, що у міськраді не вбачають тут порушень прав віруючих, адже нікому не забороняють ходити у церкву чи вибирати певне віросповідання. Григоренко підкреслив, що у Луцьку таких перешкод немає.

За словами начальника відділу розвитку підприємництва та реклами Олександра Козлюка, провели опитування серед колег в інших містах. У Вінниці, Тернополі, Рівному та Івано-Франківську працюють усі ринки, у Львові вихідний на 1 із 55.

Представники громадських організацій зазначили, що сфера ринків – це обслуговування представників територіальної громади, тож, таким чином треба орієнтуватися на те, як зручно людям. До того ж у неділю найбільше відвідування ринків, таким чином підприємцям вдається заробити.

Представник ГО «Бізнес Волині» теж погодилася із такою позицією, адже, до прикладу, торгові центри працюють без вихідних. Тож, представники організацій передали до міської ради звернення, аби залишити неділю робочим днем.

Директор приватної фірми Віктор Махнюк «Скорпіон-Сервіс» зазначив, що провів опитування. Зі 100 підприємців лише 2 хотіли б мати вихідний у неділю. Інші ж за те, щоби працювати. З точки ж зору споживача він зазначив, що йому як споживачу зручно ходити на ринок лише у неділю. Водночас, він встигає й сходити до храму.

Представники книжкового ринку, ринку на Львівській, Старого ринку, ринку «Лучеськ» та «Північний», «Сороковий», ринку на Кравчука тощо заявили, що теж проти вихідного у неділю. Вони також вважають, що більшість людей довозять продукцію із села та готують її весь тиждень. Окрім того, лучанам краще закуплятися у неділю.

Наприкінці висловився представник Волинської єпархії УПЦ КП протоієрей Віталій Собко. Він розповів, що підтримує тих, хто підписував петицію за вихідний. Він нагадав, що кілька років тому Волинська рада церков вже підіймала це питання. За словами Собка, 7 день тижня треба присвячувати відпочинку та Богу. Дискусію ж треба будувати в іншому руслі. «З нашої точки зору у неділю можуть працювати ті професії, які відповідають за життя людей – поліція, пожежники, чи сфера відпочинку», – каже Собко. Мовляв, «необов’язкові» сфери, без роботи яких не постраждають люди, все-таки мали би відпочивати.

На думку Собка, питання стосується не лише ринків, а й торгових центрів. Треба просто перелаштувати розклад людей – якщо люди знатимуть, що ринки й магазини не працюватимуть в неділю, то люди змушені будуть шукати інший час для покупок. Тож, достатньо просто перелаштувати звички. Зрештою, більшість присутніх на зустрічі висловилися за те, аби не робити вихідного у неділю – мовляв, так буде гірше і підприємцям, і покупцям.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Взагалі ці ср\чі потрібно НХ ліквідувати.
Відповісти
Дешевше ниж в магазинах!це смишно!не купую на ринках принципово.дорожче.обважують.обраховують.холодно и грязно....
Відповісти
Останні новини
Нехай працюють: у Луцьку не хочуть вихідної неділі для ринків
20 грудень, 2016, 12:06