Волинський депутат: У бюджет-2017 заклали «корупційні правки»

Волинський депутат: У бюджет-2017 заклали «корупційні правки»
Депутат Волинської облради Михайло Імберовський вважає, що процедура прийняття державного бюджету була порушена, а в нього внесені «корупційні» правки.

Про це йдеться у його блозі на ВолиньPost.

«Між першим та другим читаннями внесено ряд кардинальних змін, зокрема підвищення зарплат до 3200 гривень, невідомо за рахунок якого джерела, вже при прийнятті документа за основу окремі правки приймались з голосу, тому яким цей важливий для країни документ буде ми взнаємо лише після офіційного опублікування всіх додатків до нього. Саме там заховані ті корупційні правки, за які ратували одіозні вже Кононенко, Березенко і Хомутинник, а співучасниками стали всі депутати які проголосували за бюджет», - вважає Імберовський.

Проте депутат також відзначає в держбюджет і позитивні аспекти, зокрема виділення коштів на підтримку аграріїв на забезпечення оборони країни, підвищення заробітної плати вчителям на 50%, на 30% - лікарям, виділяються кошти для забезпеченням безкоштовними ліками хронічних хворих, додаткових 15 мільярдів до бюджету Укравтодору,

Серед негативних аспектів прийнятого держбюджету Імберовський зазначає те, що він розрахований на прогнозі зростання ВВП на 3%, а і інфляція (грудень до грудня) 8,1%.

«Ганебним є те, що з державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) забрали 3 млрд.грн. і віддали їх на субвенцію соціально-економічного розвитку. Таким чином уряд продовжив традиції «азаровоянуковичів» і розплатився з мажоритарниками за підтримку бюджету. В чому ж різниця між ДФРР і субвенцією соцеконому? Проекти ДФРР пропонуються громадами, проходять конкурсний відбір на рівні області і спрямовуються в Мінрегіон для експертної оцінки та прийняття рішення про фінансування, 30% членів комісій представники громадськості!» - додає Імберовський.

За його словами, напрямки використання субвенції на «соцеконом» визначають практично одноособово нардепи і розпоряджаються ними як їм заманеться: «Для прикладу цьогоріч нардеп з Луцька Ігор Лапін, прислухався до потреб громади і використав 15 мільйонів гривень бюджетних коштів на добудову 27 школи та розчистки річки Сапалаївка. Честь і хвала йому за це. Позиція іншого депутата від Волині мене особисто дивує, тому що він аналогічну суму витратив на будівництво спортмайданчиків, латання дахів сільських клубів та купівлю меблів у дитячі садки».

«Я не кажу, що цього не потрібно робити, але ж це є вирішенням поточних містечкових проблем, на що достатньо коштів у місцевих бюджетах, а наші обранці у Верховній Раді повинні лобіювати перш за все інвестиційні проекти для краю, добудову того ж самого перинатального центру, будівництво шкіл в Любохинах і Осівцях, спрямовувати кошти на створення нових робочих місць», - пояснює Михайло Імберовський.

Депутата обурює те, що в держбюджеті 2017 року не знайшлося ресурсу для забезпечення пільг, серед яких проїзд на транспорті, який «переклали» на місцеві бюджети.

Негативно вплине на процес децентралізації рішення про ухвалення Верховною Радою України в другому читанні законопроекту про зміни до Податкового кодексу №5132, норми якого скасовують збір акцизу з роздрібної реалізації нафтопродуктів і зростання базової ставки акцизів.

«Це саме той так званий податок з заправок, який для об’єднаних територіальних громад, міст став тією надією, що нарешті в Україні все буде добре, адже за цих два роки люди реально побачили зміни навколо себе: дороги, тротуари, впорядковані і відремонтовані прибудинкові території, а саме головне те, що громади отримали нарешті свої гроші у свої бюджети!» - відзначає Михайло Імберовський.

Так, у 2016 році надходження із акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (крім нафтопродуктів сюди також входять горілчані та тютюнові вироби) складали наприклад до бюджету Рівненської сільської ради Любомльського району - 20 мільйонів гривень, бюджету міста Луцька – 70,8 мільйонів гривень, бюджету міста Ковеля – 45,7 мільйона гривень.

«Це був суттєвий ресурс для ремонту місцевих доріг та розвитку інфраструктури, а тепер держава, як ту цукерочку, що дала громадам потримати, тепер так підло і ганебно забирає, адже тепер роздрібний акциз перенесено до основної ставки податку і буде адмініструватись та розподілятись з центру. Наскільки прозорим і справедливим це буде покаже час», - вважає депутат.

Також він зауважує, що потрібно знайти кошти на фінансування профтехосвіти: «Щодо фінансування профтехучилищ з обласного бюджету, так це значне навантаження, адже лише додаткова потреба в коштах на оплату комунальних послуг та енергоносіїв по закладах професійно – технічної освіти Волині у 2017 році становить 7,3 мільйонів гривень. І ці кошти необхідно буде знайти. Але не відстояли фінансування ПТУ та утримання техперсоналу шкіл і комунальних послуг по освітніх і медичних закладах також і наші волинські обранці до Верховної Ради, які на словах ратували, щоб ці видатки лишались в держбюджеті, але за Закон про бюджет проголосували».

«Підсумовуючи, хочу сказати, що не все так плачевно, як здається на перший погляд. Можливо, буде нормально і з цим бюджетом, що є, головне правильно ним розпорядитись», - додає Імберовський.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинський депутат: У бюджет-2017 заклали «корупційні правки»
22 грудень, 2016, 11:10