Скандальне суміщення посад у Нововолинську: суд – за, експерти – проти

Скандальне суміщення посад у Нововолинську: суд – за, експерти – проти
Нововолинський міський суд відмовив у задоволенні позову місцевого громадського активіста Анатолія Бідзюри. Чоловік звинувачує першого заступника міського голови і секретаря Нововолинської міської ради Андрія Сторонського у тому, що той незаконно займає одразу дві посади.

Про це пише Четверта влада.

У серпні цього року нововолинський активіст звернувся до суду, аби скасувати рішення міської ради від 12 листопада 2015 року щодо об`єднання посад першого заступника міського голови та секретаря міської ради в одну і призначення на цю посаду Андрія Сторонського.

«У цьому я вбачаю можливу узурпацію (захоплення) влади у окремо взятому Нововолинську, яке очевидно, й довело місто до руйнації та безробіття», – зазначав Анатолій Бідзюра.

На його погляд, таке суміщення посад суперечить українському законодавству, тож він просив суд скасувати відповідне рішення міської ради.

В судовому засіданні представник відповідача, себто Нововолинської міськради, заявила клопотання про залишення адміністративного позову позивача без розгляду з тих підстав, що позивач пропустив місячний строк для звернення до суду передбачений Кодексом адміністративного судочинства України.

Однак, суддя Микола Ушаков не дослухався до таких аргументів та відмовив у їхньому клопотанні. Але й у позові громадському активісту Анатолію Бідзюрі суд також відмовив.

«В судовому засіданні встановлено, що рішення Нововолинської міської ради в частині затвердження першим заступником міського голови і членом виконкому секретаря міської ради Сторонського Андрія Мироновича є не нормативно-правовим актом, а актом індивідуальної дії, оскільки стосується конкретної особи, а саме Сторонського А.М. і може бути оскаржено лише ним, як особою, безпосередні права, свободи чи охоронювані інтереси якої порушуються таким рішенням», - йдеться в ухвалі суду.

Що ж до об`єднання двох посад в одну, то суд з`ясував, що на момент прийняття рішень Нововолинською міськрадою постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження типових штатів працівників органів місцевого самоврядування» та «Про фінансове забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування», якими було встановлено типові штати апаратів міських ради, не діяли.

Тому суд відмовив у позові громадському активісту.

Бідзюра зараз готує апеляційну скаргу.

Натомість, експерт Інституту політичної освіти, юрист і колишній депутат Луцької міської ради Андрій Осіпов вважає, що основним питанням тут є участь Андрія Сторонського у виконкомі міської ради.

«Ключовим питанням є те, чи входить заступник мера до складу виконавчого комітету. Якщо входить, а Андрій Сторонський входить, то це однозначно незаконно. Секретар міської ради за посадою обов`язково є членом виконавчого комітету, а перший заступник міського голови може бути членом виконавчого комітету. Тобто, виходить так, що депутатам заборонено бути членом виконавчого комітету, в цьому є порушення пряме закону «Про місцеве самоврядування в Україні»., - заявив Осіпов.

«Інша річ – це об`єднання посад секретаря і першого заступника. Формально це – не порушення закону, але це порушення духу закону і самої логіки відносин в раді. Депутат, який працює першим заступником мера, взагалі порушує принцип розподілу влади, бо об`єднання цих двох посад означає суттєве скорочення депутатського контролю, бо секретар ради, це є один з депутатів, якому надані повноваження бути секретарем ради. Це ніби як депутатське око в самій раді. Уявіть собі, що він стає чиновником і таким чином депутати втрачають свого представника в раді, бо він формально стає чиновником і не виконує своїх повноважень. Але це питання виключно теорії і правової освіченості, виховання, культури», - додав експерт.

Андрій Осіпов вважає, що належність депутата і одночасно першого заступника міського голови до виконкому є порушенням порядку формування цього органу і може стати підставою для припинення його депутатських повноважень.

Не побачили можливості суміщення посад секретаря міської ради та першого заступника міського голови і в Національному агентстві з питань державної служби.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Скандальне суміщення посад у Нововолинську: суд – за, експерти – проти
22 грудень, 2016, 12:17