В Україні з 1 січня подешевшають ліки

В Україні з 1 січня подешевшають ліки
В Україні з 1 січня здешевшає більшість ліків.

Перш за все мова йде про препарати для людей з серцево-судинними хворобами, бронхіальною астмою і цукровим діабетом, - повідомляє Преса Україна.

Згідно з постановою Кабміну з 1 січня вводиться регулювання цін на ліки. Зокрема, на список з більш ніж 200 ліків обмежується роздрібна націнка до 15%. Також препарати можуть подешевшати за рахунок зниження ставки ПДВ з 7% до 2-5%, про що раніше заявляли в Кабміні в рамках програми "Доступні ліки". Але поки податок не зменшували.

Деякі ліки дійсно подешевшають з Нового року, проте Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) поки не роз'ясняє, як виконувати постанови. В результаті аптеки не зможуть вчасно сформувати ціни, що призведе до перебою і наявності медикаментів.

За даними, МОЗ уряд передбачив у проекті державного бюджету на 2017 рік 500 млн грн на компенсацію вартості медикаментів хворим.

Механізм відшкодування грошей за ліки спрямований на пацієнтів з гіпертонічною хворобою, цукровим діабетом другого типу та астмою.

Але також ліки можуть подорожчати за рахунок підвищеного попиту, наприклад, через епідемію грипу. У деяких областях України епідпоріг вже перевищено, однак, за словами експерта, ціни в аптеках залишилися колишніми.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
В Україні з 1 січня подешевшають ліки
23 грудень, 2016, 13:36
На Волині зник чоловік
23 грудень, 2016, 13:20