На Волині школярів вчить незрячий учитель історії. ВІДЕО

На Волині школярів вчить незрячий учитель історії. ВІДЕО
Стіни луцької ЗОШ №3 є рідними для незрячого вчителя історії Степана Мойси.

Про це повідомила ВОДТРК.

«Заговори, щоб я тебе побачив», - цим висловом філософа Сократа й керується педагог. Діти цінують його, як сильну особистість і талановитого педагога. До слова, школа - єдине робоче місце педагога, тут він навчає вже третє покоління.
Степан Мойса народився на Галичині. Навчався у Львівській школі для незрячих. До Луцького педагогічного інституту вступив із другої спроби, але мрію здійснив. Такій наполегливості варто повчитися багатьом.

Вливатися в колектив, згадує, було нелегко. В інтернаті всі були рівні: або незрячі, або слабозорі. У школі ж — все інакше. Особливо непростими були перші місяці, втім, була підтримка — мама. В народі кажуть, це ангел, але земний і він дитину любить найдужче.

Степан Мойса пригадує: ходив у класі рядами, аби орієнтуватися в просторі. Має бездоганний слух. Дітей вивчає за характером, голосом, особливістю поведінки, складаючи доволі точний «портрет». Запам’ятовує, де хто сидить.

Історики люблять повторювати, що історія вчить тих, хто в неї вчиться. Істину, яку збагнув Степан Мойса, не завадило б взяти до уваги і багатьом із нас.


Довідка

Увесь світ 15 жовтня відзначає День білої тростини або День незрячих. Цим людям орієнтуватися в просторі допомагає біла паличка. Історія дати сумна, але вона надихає. Молодий професійний фотограф у Великій Британії через нещасний випадок втратив зір. Був у відчаї. Втім, життя кардинально змінив випадок. Хлопець зустрів сліпого солдата, який повернув йому віру у власні сили і допоміг розпочати нове життя. Воїн дав пораду: «Розвивай свою самостійність. Якомога частіше виходь з дому сам. Чим більше тебе хтось супроводжуватиме, тим більше зіпсуєш нервів, коли доведеться йти самому».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мої вітання цій людині і співчуття! Я дуже добре знаю що це таке, так як сам полуглухий, а бачу скілки несправедливості і цинізму в наших можновладців! Але не мовчу, в даний час хожу на зустрічі депутатів і виказую свої погляди на їхню діяльність. На себе не приміряю ситуацію, але бачу загальну несправедливість до більшої частини населення, і мене це дуже ображае, так як я не можу бути байдужим, натура...
Відповісти
Один з небагатьох педагогів школи, до якого з повагою відносяться навіть "шкільні розбишаки". Дуже хороша людина, та педагог від Бога.
Відповісти
Останні новини
На Волині школярів вчить незрячий учитель історії. ВІДЕО
18 жовтень, 2012, 08:50