Декомунізація під Луцьком спровокувала конфлікт

Декомунізація під Луцьком спровокувала конфлікт
Декомунізація на Волині стала причиною конфлікту і судового позову. Перейменування вулиць у селі Гірка Полонка Луцького району місцеві жителі сприйняли з обуренням.

Про це повідомляє Громадське. Волинь.

Ідеться, зокрема, про вулиці Вересневу, Жовтневу і Листопадову, які підлягають декомунізації як такі, що були названі в честь визначних подій радянського минулого. Однак, селяни переконані, що назви вулиць походять від назв місяців осені, але аж ніяк не від історичних дат.

«Я працювала в сільській раді, була депутатом. І прийшло рішення з районної ради, що треба поназивати вулиці, бо в нас вулиці були не названі. Ну як же будем називати? По місяцях. І які нам місяці підходили… Щоб не перейменовувати пізніше», – пояснює місцева мешканка.

Люди нарікають, що перейменування відбулося без їхньої згоди та участі. Через те, що сільська рада більше року не займалася цим питанням, селяни не мали змоги самостійно обрати назви вулиць. А витрачати кошти на заміну табличок та документів не хочуть.

Щоб скасувати рішення про перейменування, підписане головою Волинської ОДА Володимиром Гунчиком, селяни звернулися до суду. Однак, не змогли довести непричетність назв до символічних радянських дат.

Історик, представниця інституту національної пам’яті на Волині Леся Бондарук виступала експертом на суді. Вона запевняє, що під час ухвалення рішення про перейменування було дотримано всіх вимог закону про декомунізацію. А ухилення громадян від виконання закону жінка засуджує.

«Взагалі, оці протести і заперечення проти перейменування вулиць – це характерна ознака лишень теперішнього періоду декомунізації», – каже Леся Бондарук. Вона також наголошує, що людей позбавили можливості самостійно вибрати ті назви, які б їм подобались. І причина цього – бездіяльність органів місцевого самоврядування.

На питання, чи можливо, що вулиці залишаться із новою семантикою попередніх назв, Леся Бондарук пояснює: «Та нема проблем. Вони тоді у перейменуванні мають аргументувати, чим їм не подобається та назва, що є (в даному випадку це вулиця Соборності) . … І якщо вони пояснять, чому їм подобається назва вулиці 1 вересня, вони можуть це зробити на місцевому рівні. Єдине, що декомунізація, і вулиці, перейменовані в рамках декомунізації, дають привілей: перейменування робиться безкоштовно».



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
бендери, шлюхевича, тягнибокера, вальцмана, кролика і далі за списком!
Відповісти
Вибачте, але Ваш час, шановні, пройшов...Одні пенсіонери лише "гав да й гав"..., а молодь хай терпить оцих пенсіонерів...
Відповісти
юні лучани ще не в Гейропс? Безвіз Вальцман вам загарантував...
Відповісти
А тобі не кажеться, що гавкаєш ти, безмозгла істота? Ще й підписуєшся за лучан.
Відповісти