Кандидат у 21-му окрузі роздає виборцям гроші, - ОПОРА

Кандидат у 21-му окрузі роздає виборцям гроші, - ОПОРА
Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили факти грошового підкупу: агітатори кандидата-самовисуванця по виборчому округу № 21 Івана Смітюха пропонують виборцям по 100 гривень за те, що останні будуть голосувати за політика.

Про це повідомляє прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області.

Факти прямого підкупу настільки очевидні і всім відомі, що порушники закону навіть не ховаються. Так, в селі Велимче Ратнівського району житель села Іван К. в своєму помешканні, що знаходиться по вул. Центральній, роздає односельчанам по 100 грн. За це виборці села повинні в день виборів підтримати кандидата по 21 виборчому округу, голову Ковельської райдержадміністрації Івана Смітюха, що балотується шляхом самовисування.

Про «бурхливу» діяльність земляка, що працює агітатором в штабі Смітюха, знає все село, до нього по гроші люди йдуть цілими родинами. За інформацією спостерігачів ОПОРИ такі роздачі коштів мали місце, зокрема, 16 жовтня.

Отож, виборців, які погоджуються продати свій голос заносять в спеціальний список та записують номери їх мобільних телефонів. Щоб перевірити, чи бува виборці не забули за «боржок», організатори схеми підкупу телефонують на залишені людьми номери та представившись, що проводять опитування, запитують за кого буде голосувати виборець. Якщо хтось з тих, що взяли гроші називає іншого кандидата, то йому відразу ж нагадують про його обов’язок підтримати саме Смітюха.

Про схожі випадки надходить інформація й з інших населених пунктів округу, зокрема, з села Теребовичі Ратнівського району.

Представники штабу Смітюха в телефонній розмові зі спостерігачами заперечили свою причетність до такого роду випадків і обіцяли перевірити інформацію. Однак це ніяким чином не спростовує факту підкупу виборців, який здійснюється на користь їх кандидата, зазначають у ОПОРІ.

Такі випадки є грубим порушенням законодавства, оскільки згідно ч. 2 ст. 6 Закону України «Про вибори народних депутатів» застосування підкупу забороняється, і за це передбачена кримінальна відповідальність у вигляді обмеження волі на строк до двох років.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Те ж саме робить у Камінь-Каширському районі Єремєєв, тільки сума вдвічі більша від смітюхової. Робиться все відкрито, записуються паспортні дані отримувачів 200 "подарункових" гривень. А діла братів Смітюхів добре відомі на їх малій батьківщині. Отакі меценати Смітюхи, Єрємєєви, Івахіви, Палиці. Після такого меценатства довго ще саме це слово викликатиме відразу.
Відповісти
яка диференціація, селяни в 5 разів дешевші за городян, бо в луцьку від цумовласника ходять по квартирах якісь особи і збирають дані так само, а також обіцяють по 500.
Відповісти
А подейкують, що на Красному і Кічкарівці Палиця давав по 500 гриваків і причиню для такої високої суми (зашкалює!), є те, що забужани з цього району дуже відсталі розумово і традиційно, по інерції голосують за ту, яка з косою і відпочиває в Харкові. А я живу на Відродження і тут він ніхіра не давав. Виявляється, що в нього є гірші і кращі. Як у тієї баби: рідна дочка і падчериця. А пару гривень прогодилось би, я щойно вийшов з Маневицької тюрми. Може заяву написати, щоб дав?
Відповісти
Останні новини
Кандидат у 21-му окрузі роздає виборцям гроші, - ОПОРА
18 жовтень, 2012, 13:30