Депутати хочуть поставити таксистів у рамки

Депутати хочуть поставити таксистів у рамки
У Верховній Раді зареєстровано законопроект, що посилює правила роботи таксі.

Автором законопроекту виступив народний депутат Олег Шевчук (БЮТ-Батьківщина"), який запропонував низку змін, пише ТСН.

Як повідомив член правління Української таксомоторної асоціації Андрій Антонюк, законопроект Шевчука схвалений лише частиною робочої групи та не погоджений з Міністерством інфраструктури.

Зокрема, документ передбачає, що водій таксі повинен мати дозвіл на цей вид перевезень і спеціальний атестат. Такі дозволи строком на п'ять років будуть видавати місцеві органи виконавчої влади, а їх вартість планують зробити диференційованою: для Києва - не більше двох мінімальних зарплат (1118 грн станом на 1 жовтня), а для обласних центрів - не більше півтори.

"В обласних центрах почнуть створювати ради перевізників, які за домовленістю з місцевою владою будуть встановлювати тарифи. Наприклад, для Києва є рентабельною вартість посадки 15 грн і проїзд за ціною 5 грн/км. Для невеликих міст вартість може становити 3 грн/км без вартості посадки. Кількість транспортних засобів буде визначатися за домовленістю з перевізниками. У столиці, наприклад, ринок перенасичений - з 20 тис. таксі тільки 1 тис. працюють легально",- зазначив Антонюк.

За словами самого автора документу, для Києва оптимальною кількістю є 15 тис. таксі.

До техпаспорту також пропонується вносити позначку "таксі", що вимагає перереєстрації в МРЕВ. "Протягом півроку з часу набрання чинності законом передбачається спрощений порядок реєстрації за зниженою ціною",- уточнив бютівець.

За словами Андрія Антонюка, водіям потрібно заплатити лише близько 150 грн за номери і 60 грн - за техпаспорт".

Крім іншого, машини слід оснастити червоно-зеленим маячком для позначення "зайнято/вільно" і таксометром.

Окрему акредитацію передбачається запровадити і для диспетчерських служб. Її вартість запропоновано встановити на рівні п'яти мінімальних зарплат для Києва і трьох - для обласних центрів. "Зараз у столиці працюють понад 400 диспетчерських служб, 80% з яких діють нелегально",- додав Антонюк.

Разом з тим член робочої групи при Мінтрансі, голова профспілки таксистів Василь Попик заявив, що прийняття законопроекту Олега Шевчука призведе до монополізації ринку і підвищення цін на перевезення: "Законопроект збільшує кількість дозвільних документів, вводить перереєстрацію автомобілів у МРЕВ, що спричинить за собою корупцію. За допомогою цього документа великі транспортні структури, які займають зараз 5% ринку, хочуть витіснити дрібних перевізників".

Він розповів, що профспілка таксистів України готує свій варіант законопроекту.

Крім того, аналогічний документ розробляється в Мiнiнфраструктури.

Зазначимо, що це не перша спроба влади легалізувати ринок. Так, навесні Міністерство транспорту та інфраструктури підготувало законопроект, який дозволяє таксистам працювати тільки за наявності сертифіката професійної компетенції на автомобілях, обладнаних лічильниками, але документ не пройшов узгодження в Кабміні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Депутати хочуть поставити таксистів у рамки
19 жовтень, 2012, 10:37