Чітка схема та 150 мільйонів обігу: на Волині викрили конвертцентр

Чітка схема та 150 мільйонів обігу: на Волині викрили конвертцентр
Конвертаційний центр, який діяв одразу в трьох областях України і та мав в обігу понад 150 мільйонів гривень, викрили на Волині.

Подробиці операції повідомили в ГУ ДФС Волині

Викритий центр надавав послуги підприємствам реального сектору економіки Миколаївської, Херсонської та Одеської областей з формування незаконного податкового кредиту та проведення безготівкових коштів у готівку.

Як свідчать матеріали кримінального провадження, організатор «конверту» вибудував досить чітку модель взаємодії з виконавцями, котрі шукали підставних осіб, на яких за грошову винагороду реєструвалися фіктивні суб’єкти підприємництва. Саме ці виконавці, використовуючи корпоративні банківські картки транзитно-конвертаційних підприємств, знімали значні суми готівкових коштів в установах банків та передавали їх кур’єрам та організатору.

За відкриття банківських рахунків, реєстрацію податкових накладних та подачу податкової звітності фіктивних та «транзитних» СГД, контроль систему «Клієнт-банк», перевірку фінансових документів, що надходили від клієнтів, податковий та бухгалтерський обліки транзитно-конвертаційних підприємств відповідала бухгалтер з Миколаївщини.

Як виявилося, банківський супровід цього центру з конвертації готівки забезпечував співробітник одного з банків, який був «відповідальним» за швидке та безперешкодне проведення розрахунків між вигодонабувачами і транзитними підприємства та інформував про наявність готівки в касах відділень банків.

Про кількість та суму готівки, яку доводилося переміщувати організатору конвертцентру свідчить той факт, що забезпечення охорони організатора та виконавців після отримання готівки в банку покладалася на 2 спеціальних кур’єрів, які згодом через кур’єрів нижчого рівня доставляли готівку «замовникам».

Незважаючи на бездоганну модель організації діяльності цієї групи осіб, незаконне формування податкового кредиту з ПДВ в особливо великих розмірах для підприємств реального сектору економіки, шляхом оформлення безтоварних операцій з реалізації сільськогосподарської продукції, привернула увагу оперативників та слідчих ГУ ДФС у Волинській області.

З’ясувалося, що протягом квітня – грудня 2016 року «конвертаційним центром» переведено в готівку понад 150 млн. грн., сформовано схемний податковий кредит з ПДВ для підприємств реального сектору економіки на загальну суму понад 30 млн. гривень.

Відтак, для припинення діяльності цього конвертаційного центру було сформовано 24 мобільних слідчо-оперативних групи, які протягом одного дня провели 24 обшуки у трьох областях України. До речі, до ліквідації конвертцентру був залучений весь особовий склад оперативного та слідчого управлінь ГУ ДФС у Волинській області, а також слідчі та оперативники ГУ ДФС у Херсонській області, ГУ ДФС у Миколаївській області, ОУ ГУ ДФС у Одеській області, ОУ ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

Наразі результат проведення обшуків – вилучення 105 печаток СГД з ознаками фіктивності. Крім того, 172 ухвалами Луцького міськрайонного суду накладено арешти на банківські рахунки транзитних підприємств та підприємств з ознаками фіктивності, підконтрольних організатору «конвертаційного центру». Сума арештованих коштів станом на 03.01.2017 перевищує 3 мільйони гривень, процедура блокування рахунків триває.

Організатору та одному з виконавців оголошено підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27, ч.3 ст. 212, ч.1 ст.205, ч.3 ст. 358 КК України, а Луцьким міськрайонним судом вказаним особам обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб з альтернативою внесення грошової застави в розмірі 128 тисяч гривень кожному.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І 128 тисяч,як кажуть - "почувствуйте разницу")))) втічуть 150℅
Відповісти
Останні новини
Чітка схема та 150 мільйонів обігу: на Волині викрили конвертцентр
03 січень, 2017, 16:52