Палиця обманув журналістів і агітував в університеті? ФОТО

Палиця обманув журналістів і агітував в університеті? ФОТО
На закритій зустрічі голови наглядової ради СНУ, кандидата в нардепи Ігоря Палиці таки були присутні журналісти, хоча ректор вузу Ігор Коцан переконував, що представників ЗМІ не було.

Про це пише видання Четверта влада і публікує у підтвердження своєї інформації фото, з якого видно, що на заході була присутня знімальна група телеканалу «Аверс» та фотокореспондент.

Нагадаємо, 18 жовтня на історичному факультеті Східноєвропейського університету імені Лесі Українки відбулася зустріч кандидата у народні депутати Ігоря Палиці зі студентами. На дверях стояла охорона, що не пускала журналістів та спостерігачів навіть у хол приміщення, порушуючи законодавство України. Міліція журналістів не захистила.

Як розповіла прес-секретар громадянської мережі ОПОРА Марія Доманська, на місце події журналісти викликати працівників міліції:

- Ми прийняли рішення викликати міліцію, - розповідає Марія Доманська. - Мало того, що охоронці не впускали журналістів, а вони ще й зачинили двері на ключ і з приміщення людей випускали, але впускали тільки за наявності студентських квитків чи посвідчень. Ми поспілкувалися зі слідчо-оперативною групою, й коли охорона побачила, що з’явилися міліціонери, то відчинила двері і впустила всіх у коридор.

Охоронці повідомили міліції, що у них є вказівка не впускати журналістів.

- Як виявилося, це була пряма вказівка декана історичного факультету Анатолія Шваба, - розповідає Марія Доманська. - Зрештою, міліціонери почали пояснювати, що порушення не було, і кандидат мав право заборонити вхід для журналістів. До речі, у цьому приміщенні розміщується виборча дільниця, до якої повністю має бути забезпечений вільний доступ. Відповідно, за вказівкою декана, охорона перешкоджала вільному доступу і до виборчої дільниці.

Як пояснив експерт громадянської мережі ОПОРА Михайло Шелеп, доступ на агітаційні заходи кандидатів у народні депутати є відкритий для усіх, у тому числі і журналістів. Тому перешкоджання діяльності журналістів є порушенням законодавства. Ба більше, такі заходи є добровільні – нікого не повинні змушувати до відвідування подібних зібрань.

Натомість, портал «Четверта влада» має інформацію, що відвідуваність цього заходу забезпечувалась у добровільно-примусовому порядку. Так, на одному із засідань студентської ради університету один із заступників голови студради закликав усіх старост та лідерів академічних груп відвідати захід:

- Студентська рада університету і студенти-стипендіати виявили бажання зустрітись з Ігорем Петровичем, - дає настанови на засіданні заступник голови студентської ради СНУ ім. Лесі Українки. - Звичайно, це трохи буде стосуватись виборів, але там не будуть дивитись, хто там де проживає, просто буде зустріч студентів з Палицею. Ми порахували, в нас є 390 академічних груп денної форми навчання, це виходить, що 390 вже є чоловік. Плюс кожен староста має привести з групи лідера. Тобто має бути староста і одна людина. Також має бути студентська рада і студентський профком. Бажано брати людей, яких це цікавить і людей, які проживають в місті Луцьку, тому що людині із якогось іншого міста не буде цікаво про розвиток Луцька. Ну, і треба скласти списки людей, хто це буде, і щоб студенти придумали питання, які могли б йому задати, - розповідає член студентської ради СНУ ім. Лесі Українки.

Ігор Палиця у таких діях охорони після закінчення заходу не побачив порушень:

- Кожна людина, яка щось робить, вона не робить все по статуту, а бувають десь якісь перевиконання. Якби я попросив не пускати вас у приміщення, я би зараз не стояв і не говорив тут з вами. Там нічого таємного не було, - виправдовувався кандидат у нардепи.

Журналісту порталу «Четверта влада» вдалося проникнути у приміщення і потрапити на агітаційну зустріч. Із працівників волинських медіа у приміщенні актового залу була лише оператор місцевого телеканалу «Аверс». Цей телеканал волинські журналісти пов᾽язують із Ігорем Палицею.

Сама ж зустріч відбувалася у форматі питання-відповідь: студенти ставили питання і розповідали про матеріальні проблеми навчального процесу, а кандидат у народні депутати відповідав на них і пропонував свою допомогу.

Студенти також цікавились і політичною діяльністю кандидата:

- По політичній діяльності. Я є не депутатом, а кандидатом по мажоритарному округу. Я стану, якщо стану, депутатом від міста Луцьк. Я не збираюся, якщо стану депутатом, вступати ні в яку фракцію. Сьогодні, коли я є діючим депутатом Верховної Ради, я бачу ці фракції протягом п’яти років. Маючи відношення до деяких ЗМІ, хочу сказати, що виборчі перегони коштують кожній партії, які ви бачите на телеекранах, не менше 50 мільйонів на кожну політичну силу, - зазначив Ігор Палиця.

Також депутат розповів про свої партійні вподобання й закликав студентство голосувати за одну із опозиційних партій.

Водночас, після закінчення зустрічі він заявив, що це був не агітаційний захід, а робоча зустріч із студентами й політичних питань не обговорювалось. Про це порталу «Четверта влада» повідомили представники громадянської мережі ОПОРА у Волинській області.

Коли ж студентство почало масово покидати приміщення актового залу, поблизу одного із виходів невідомий чоловік почав перепиняти молодих людей і просив залишатись на місцях. На інших дверях з’явилась молода дівчина із представником студентської ради університету й також перепиняла шлях до виходу студентам.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Так ось воно що :-D
Відповісти
А тут гарно все так описуть, і ні слова про агітацію http://p-p.com.ua/articles/28359/
Відповісти
http://p-p.com.ua/articles/28359 - повністю підпаличне видання так само як "Волинські новини" та ТРК "Аверс" відповідно і журналісти там їхні спочатку були.... тільки упс... не все сталось як гадалось???? :))))))) Брехня рано чи пізно завжди вилізе на поверхню.... Дивись, Ігор Петровичу, а то потонеш в тому багні яке розвів
Відповісти
Мені цікаво, чому не написали, по якій причині студентів затримали, і притому студентів лише СНУ, а КТБ СНУ спокійно покинули захід, це банальна провокація, я не почув закликів, про те, за кого голосувати, він просто відповів на питання, за кого проголосував би він. Всі ми чудово вміємо перекручувати слова, і факти. Додайте, будь ласка, запис того як Ігор Петрович агітував студентів голосувати за опозицію.

P.S. Студентів затримали, для ознайомлення їх з змінами, що вносяться до навчального плану, у зв’язку з збільшенням зимових канікул. Саме це і оголошували після закінчення зустрічі.
Відповісти
Не поняв. а що погано, коли агітував за опозицію. Я також за опозицію. А Волиньпост видно за регіоналів. біля самих коментарів їх сайт рекламує.Чорт вас пойме, хто кому служить.
Відповісти
Я вважаю, що все ж були прорушені права людини, бо всіх старост загнали тудт примусово!
Звісно були ті, хто хотів піти, але далеко не всі!!!
Серед моїх знайомих, що там були ніхто не хотів йти
Відповісти