Луцьким забудовникам пропонують платити більше заради забезпечення житлом атовців

Луцьким забудовникам пропонують платити більше заради забезпечення житлом атовців
Задля того, аби краще наповнювати бюджет міста, а також додатково фінансувати житлову програму для атовців в місті запропонували вдвічі збільшити розмір пайової участі для забудовників житлового будівництва.

Публічне обговорення відбулось в середу, 11 січня, під час круглого столу, ініціатором якого виступив депутат Луцької міської ради Андрій Покровський. Він же й підготував відповідний проект рішення.

Депутат переконаний, що це допоможе наповнити міський бюджет та спрямувати додаткові кошти на фінансування програми забезпечення житлом учасників АТО.

Відтак, у проекті рішення запропоновано збільшити ставку пайової участі для забудовників житлового будівництва з 1,5% від кошторису будівництва до 3%, тобто вдвічі.

«Наразі в рамках житлової програми ми зможемо забезпечити квартирами лише до 20 людей в рік. А позаяк черга на житло у нас набагато більша, то виконання цієї програми може затягнутись на 10 років. Тому ми з колегами депутатами проаналізували різні шляхи вирішення цієї проблеми і зрозуміли, що це можна зробити за рахунок збільшення ставки пайової участі», - пояснив автор проекту Андрій Покровський.

Для порівняння: за 2015 рік до міського бюджету надійшло 3 043 467 грн. пайової участі, з яких 1 905 362 грн. залучено з будівництва багатоквартирних будинків. А за 11 місяців 2016 надійшло 5 597 522 грн. пайової участі, з яких 3 977 177 грн. – з будівництва багатоквартирних будинків.

Проте, якщо збільшити ставку пайової участі до 3% це допоможе додатково залучити до бюджету близько 4 мільйонів гривень.

Зауважимо, що така практика є доволі поширеною в інших містах України, зокрема в Тернополі також діє 3% ставка пайової участі, а от у Вінниці, Чернівцях, Житомирі, Івано-Франківську та Львові – забудовник сплачує 4%.

Окрім збільшення пайової ставки в проекті рішення запропоновано змінити й підстави для її розрахунку. Тобто, якщо раніше відсоток пайового внеску розраховували на підставі кошторисної вартості будівництва, то після затвердження цих змін при розрахунку використовувати вартість будівництва, але вона не повинна бути меншою опосередкованої вартості житла по Волинській області. На сьогодні – це 8 563 грн/м.кв.

Що ж стосується промислових будівель, гаражів та паркінгів, то їх кошторисна вартість буде визначатися згідно з державними будівельними нормами, однак не менше 50% середньої вартості спорудження житла для Волинської області, що складає 4 281 грн/м.кв.

Цю ідею підтримав і колега Андрія Покровського депутат Микола Яручик.

«Можливість покращення ситуації є, і я особисто буду підтримувати цей проект рішення на сесії. Тому що я теж за прозорість та відкритість до людей. Чомусь у нас сьогодні перед багатими відкриваються всі двері. Тому цей проект рішення є таким собі засобом відкрити двері для простих людей».

Водночас в ході круглого столу йшлося про те, аби всі вільні земельні ділянки, які з’являються в місті передавати в комунальну власність, а згодом і взагалі реалізовувати через аукціон. А частину виручених з цього коштів також передавати на фінансування житлової програми для учасників АТО.

Проте голова спілки воїнів АТО Волині Ярослав Мудрик попросив зважати й на те, що в місті є учасники АТО, які за тих, чи інших обставин просто не можуть брати участь в житловій програмі, а відтак депутатам варто подумати над тим, як і їх не оминути увагою, а на рівні з іншими забезпечувати житлом. Виявилося, що таких у місті більше десяти. Подібне питання стосувалося й інвалідів війни ІІІ групи.

Натомість голова Волинської обласної спілки учасників АТО Вадим Ваврищук зауважив, що у тій же житловій програмі передбачена закупівля квартир для такої категорії людей, в разі, якщо кошти не будуть освоєні до кінця року.

Разом з тим і депутат Луцькради Алла Надточій запевнила всіх, що запропоновані зміни будуть враховані, тим паче, що депутати зможуть в будь-який час внести зміни до проекту рішення.

«Дійсно більшість учасників АТО, яких я знаю особисто наразі ще не можуть собі дозволити придбати квартиру, навіть по програмі 50/50.

Але те, що ми зараз робимо – це вже перший крок до вирішення цієї проблеми. Треба цю програму приймати, а при потребі будемо вносити до неї зміни».




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А Покровський молодець. Такі ініціативи потрібні не лише для Луцька, а для всієї України
Відповісти
Насправді хороша ініціатива, нарешті пропонують щось дієве
Відповісти
Ідея класна.Але якщо у нас маршрутки по 4грн хочуть як у Львові зробити,то давайте і з цих 4% брати як у Львові!Ідея загалом непогана.Тут Покровський придумав гарно.
Відповісти
Подивимось чи підтримають це діло наші депутати і тоді будемо бачити хто є хто
Відповісти
Чому видаляєте коментарі? Що за "совдепія"? Напевно все коментуєте Ви!!! Модератору ганьба!!!
Відповісти
Останні новини
Луцьким забудовникам пропонують платити більше заради забезпечення житлом атовців
11 січень, 2017, 20:10