Сім порад дієтолога, як вижити після свят

Сім порад дієтолога, як вижити після свят
Новий рік та Різдво ми вже відсвяткували, але в холодильниках ще залишився холодець, олів’є, різноманітне печене і смажене, солодощі й напої.

Ми, звичайно, хвилюємося через надмірне переїдання, розуміємо, що це не дуже корисно для здоров’я, але все, приготовлене на свято, дуже смачне і відмовитися від нього практично неможливо, - пише Еспресо.TV.

Тож до вашої уваги сім правил, які допоможуть не просто повернутися у свою попередню форму, а й поліпшити здоров’я та стати стрункішим.

Цими правилами ділиться лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. Вона наголошує на тому, що вони дуже прості, але водночас і дуже дієві.

1. Виключаємо зі свого раціону все, що містить цукор і біле борошно. Але цукор - продукт підступний. Він зазвичай трапляється нам не стільки в чистому вигляді, як у напоях, кондитерських виробах, білому хлібі. Лікар радить обмежити споживання таких продуктів. Натомість слід включити в раціон крупи, фрукти, хліб з борошна грубого помолу, горіхи, насіння, різноманітні заморожені і сухі ягоди, сухофрукти, чорний шоколад (невеликий квадратик на день), і мед (одну-дві чайні ложки на день).

Альтернатива цукру і борошну
Альтернатива цукру і борошну


2. Зовсім відмовляємося від смаженого. Альтернатива також є - не менш смачніша, але значно корисніша. Це - варена і тушкована їжа. Тому апетитні курячі ніжки, смажені ковбаски віднині йдуть нашим друзям меншим, але не нам, - переконливо радить дієтолог.

3. Слід запам'ятати таку формулу здорового раціону: 1х4. Втілити її в життя нескладно. Слід умовно поділити тарілку на чотири частини, одну з яких мають становити білкові продукти. Це: будь-які страви з яєць (некруті яйця, зварені на м’яко, у вигляді омлету тощо); кисломолочні продукти нормальної жирності; риба( відварена, запечена, якщо оселедець – вимочена); бобові( квасоля, горох, нут, сочевиця тощо - чудове джерело цінного рослинного білка).

Омлет з броколі
Омлет з броколі
Риба-гриль
Риба-гриль


М’ясо також вітається, але не більше двох разів на тиждень. Бажано у вигляді птиці із смачним і корисним соусом.

І решта тарілки, аж три її четвертини - це буяння вашої овочевої фантазії.

4. Як часто їсти? Ви скажете: 5-7 разів на день маленькими порціями. Це - не зовсім правильна відповідь, каже Оксана Скиталінська. Звичні підходи з частими перекусами небажані. Вони підходять для певної категорії людей: з ослабленим імунітетом, які лікуються тощо, але здоровій людині достатньо харчуватися тричі на день, тоді ви, як правило, не переїсте.

Овочі у поєднанні з білковими продуктами - смачно і корисно
Овочі у поєднанні з білковими продуктами - смачно і корисно


5. Скільки їсти? Порцію кожен має визначити особисто для себе. Залежить вона від власних долонь. Треба скласти докупи кулаки обох рук, і це буде схематичне відтворення розміру шлунку. Звичайно, він має складки, може вмістити трішки більше, але не піввідра, жартує лікар. Це стосується всіх страв. Якщо це м’ясо, риба або птиця – розмір шматка: долоня без пальців. Якщо це каші (лікар рекомендує їсти їх у першій половині дня) – це неповний кулак. Якщо це овочі – їх також беремо стільки, як кулак, усе надзвичайно просто.

6. Прислухайтеся до свого організму. Інколи банальне бажання випити склянку води ми сприймаємо за голод. Бажання з’їсти тістечко чи шматочок тортика в такому разі виникає не через голод, це - «рудимент» поганої звички, яку ми залишили в минулому році.Але завтрашній день починайте зі склянки чистої, ледь теплої води. У воду можна додати кільце лимона, але не більше. Вживайте чай: чорний і зелений, бажано без цукру. Дієтолог рекомендує випивати в день по чашці кави, це буде лише на користь.

7. Рух - це життя. Оксана Скиталінська впевнена в тому, що здорове харчування – основа нашого здоров’я, але водночас вона наголошує на тому, що ніяка їжа не зробить нас здоровими, якщо ми не будемо рухатися. Тому фізична активність має бути щодня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: дієтолог
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Статтю даже читати не буду.
Рот закрити і не жерти - ось як вижити.
Відповісти
Останні новини
Сім порад дієтолога, як вижити після свят
12 січень, 2017, 02:18