Нові правила автоцивілки в Україні: як вони працюють

Нові правила автоцивілки в Україні: як вони працюють
В Україні з 1 грудня 2016 року діє новий механізм виплат по обов'язковому страхуванню цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів.

Тепер поcтраждалий в ДТП може отримати компенсацію безпосередньо у свого страховика. А той вже робитиме взаєморозрахунок з компанією, в якій застрахований винуватець аварії, - пише 24 канал.

Такий механізм мав би скоротити терміни страхових виплат. Досі постраждалі в ДТП могли місяцями, а часом і роками чекати компенсації від страхової компанії винуватця.

На сьогодні в Україні лише поодинокі страхові компанії виплачують гроші у встановлений 90-денний період. Середній термін виплати за автоцивілкою становить зазвичай 120-130 днів. Автори нововведення сподіваються, що завдяки прямому врегулюванню автовласники отримають виплату лише за один-два тижні.

Втім, скористатися таким ноу-хау зможуть не всі. Адже угода про пряме врегулювання страхових випадків є добровільною. І поки що її підписали 17 страхових компаній з понад трьохсот, які працюють в Україні.

Сукупна частка компаній-учасників угоди становить близько 50% за кількістю проданих полісів. Таким чином, у клієнтів цих страховиків ймовірність потрапляння в ДТП з другим учасником, застрахованим в компанії, яка також бере участь в угоді, становить ті ж 50%. У бюро сподіваються, що кількість учасників проекту буде зростати. Втім, страховики не поспішають приєднуватися до нього, хоча і підтримують. Більшість компаній чекають, коли пряме врегулювання стане обов'язковим для всіх і буде закріплене на законодавчому рівні.

Хто сьогодні може скористатися новими правилами?

По-перше. Обидва учасники ДТП повинні мати дійсні страхові поліси, видані страховиками, що підписали угоду про пряме врегулювання.

По-друге. Учасників ДТП повинно бути двоє – не більше і не менше.

По-третє. ДТП необхідно оформити належним чином, тобто за участі поліції чи через європротокол.

По-четверте. Сума збитку не повинна перевищувати 100 тисяч гривень, а збиток повинен бути нанесений тільки майну. Компенсація шкоди життю і здоров'ю за допомогою механізму прямого врегулювання не передбачена.

Якщо у потерпілого співпадуть всі ці фактори, він зможе вибирати, у якій страховій компанії отримувати відшкодування – у своїй чи у винуватця ДТП. До отримання виплати потерпілий навіть може змінити своє рішення. Наприклад, якщо страхова, в яку він спочатку звернувся, довго не виплачує відшкодування або присудила до виплати меншу суму, ніж очікував автовласник.

Пряме врегулювання в тестовому режимі діятиме протягом двох років. Перші розрахунки за виплатами між учасниками пілотного проекту пройдуть у березні 2017 року після подачі звітностей.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Погано ви рахуєте.
"Обидва учасники ДТП повинні мати дійсні страхові поліси, видані страховиками, що підписали угоду про пряме врегулювання."

Тому, якщо підписало тільки 50% страхових, то ймовірність, що два учасники ДТП мають такі поліси 25% тільки.
Відповісти
як правило, виплати не відповідають реальним сумам за ремонт, бо закон передбачає масу коефіцієнтів, за якими старіша машина вважається невідомо чим, і виплата ледь сягає 40% суми фактичного збитку.
Просто дурять людей, нічого то не страхує.
Відповісти