Мін’юст не виконує закон про відкриті дані, – Opеndatabot. У Мін’юсті спростовують

Мін’юст не виконує закон про відкриті дані, – Opеndatabot. У Мін’юсті спростовують
Міністерство юстиції досі не виконало закон про доступ до публічної інформації у формі відкритих даних у частині інформації про власників українських компаній.

Про це розповів керівник сервісу моніторингу реєстраційних даних українських компаній OpenDataBot Олексій Іванкін, - передає IA ZIK.

«Ми вдячні фіскальній службі, яка відкрила дані щодо податкових боргів і щодо свідоцтв ПДВ. Але ось, наприклад, Міністерство юстиції досі не відкрило для автоматичної обробки дані по власникам українських компаній. Причому, на жаль, ми знаємо, що цей сервіс вже є, його інші компанії тестують, але Мін’юст навіть не відповідає на наші запити про цю систему і на пропозиції про співпрацю», – сказав він.

За його словами, всі інші відомства «в тій чи іншій мірі виконують дію закону про відкриті дані».

«Наразі 20 тисяч компаній користуються сервісом (Opеndatabot) і отримують повідомлення про те, що з їхніми даними щось змінилося», – додав Іванкін.

Нагадаємо, у жовтні 2016 року Україна приєдналася до Міжнародної хартії відкритих даних.

Серед іншого метою хартії є поширення демократії, боротьба з корупцією та сприяння економічному зростанню у всьому світі.



Натомість у Міністерстві юстиції спростовують інформацію з приводу того, що відомство не виконало закон про доступ до публічної інформації у формі відкритих даних у частині інформації про власників українських компаній.

Раніше в ефірі Громадського відповідну інформацію озвучив керівник сервісу моніторингу реєстраційних даних українських компаній OpenDataBot Олексій Іванкін.

Текст спростування надіслала прес-служба Державного підприємства «Національні інформаційні системи» Міністерства юстиції України, яке є технічним адміністратором Єдиних та Державних реєстрів Мін’юсту.

ВолиньPost наводить текст спростування:

Цитата:

Міністерство юстиції досі не виконало закон про доступ до публічної інформації у формі відкритих даних у частині інформації про власників українських компаній.

Спростування:

Твердження щодо невиконання Міністерством юстиції України (далі – Мін’юст) закону України «Про доступ до публічної інформації» в частині не забезпечення оприлюднення інформації у формі відкритих даних не відповідає дійсності.

Постановою КМ України від 21.10.2015№ 835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних» (далі – постанова КМУ № 835) встановлено шестимісячний строк для вжиття розпорядниками інформації заходів з оприлюднення інформації у формі відкритих даних та її подальшого оновлення, в порядку передбаченому вказаною постановою, тобто не пізніше 24 квітня 2016 року.

На виконання постанови КМУ №835 Мін’юстом України прийнято низку нормативних актів, спрямованих на забезпечення та реалізацію вчасного та у необхідному обсязі оприлюднення інформації у формі відкритих даних, зокрема:

наказ Мін’юсту від 28.03.2016 № 897/5 «Про затвердження Переліку інформації, що підлягає оприлюдненню у формі відкритих даних, розпорядником якої є Міністерство юстиції України»;
наказ Мін’юсту від 02.03.2016 № 71/7 «Про затвердження Плану заходів із забезпечення виконання постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 року № 835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних».

Вказаними нормативно-правовими актами встановлено відповідальних виконавців за оприлюднення інформації у формі відкритих даних, періодичність оновлення інформації, а також вичерпний перелік відомостей, що підлягають оприлюдненню.

Завдяки прийнятим нормативно-правовим актам, а також чіткій регламентації послідовності вжиття відповідних заходів, Мін’юстом вчасно забезпечено оприлюднення інформації у формі відкритих даних. Зокрема, забезпечено оприлюднення інформації з Єдиних та Державних реєстрів у форматі відкритих даних (в тому числі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та громадських формувань) на сайті Мін’юсту в період з 19.04. по 22.04.2016.

З того часу інформація постійно оновлюється в періодичності, передбаченій законодавством. Періодичність оновлення інформації становить не пізніше п’яти робочих днів з дня внесення змін.

Цитата:

Міністерство юстиції досі не відкрило для автоматичної обробки дані по власникам українських компаній

Спростування:

Інформація з Єдиних та Державних реєстрів (в т.ч. Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та громадських формувань) оприлюднюється у формі відкритих даних у обсязі, передбаченому переліком інформації, що підлягає оприлюдненню у формі відкритих даних, розпорядником якої є Міністерство юстиції України, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 28.03.2016 № 897/5.

Так, відповідно до вказаного переліку, з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та громадських формувань у формі відкритих даних оприлюднюється наступна інформація (використовується формат даних XML):

щодо юридичних осіб-найменування, скорочена назва, код ЄДРПОУ, місцезнаходження, прізвище, ім’я, по батькові керівника, основний вид діяльності, стан;
фізичних осіб-підприємців – прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання, основний вид діяльності, стан.

Отже, інформація щодо кінцевих бенефіціарних власників не підлягає оприлюдненню у формі відкритих даних. В той же час, вказану інформацію (у разі її наявності в реєстрі) можливо отримати скориставшись безоплатним доступом до відомостей з Єдиного державного реєстру в електронній формі через портал електронних сервісів.

Цитата:

Журналіст: Які ще українські державні органи лишаються такими найбільш закритими?

Олексій Іванкін: Мабуть, лише Мін’юст. Всі інші в тій чи іншій мірі потрохи виконують дію закону про відкриті дані.


Спростування:

Міністерство юстиції України на виконання вимог постанови КМ України від 21.10.2015 № 835 в повній мірі оприлюднює публічну інформацію.

До інформації, що підлягає загальному оприлюдненню у формі відкритих даних, розпорядником якої є Міністерство юстиції України, зокрема, відноситься наступна інформація:

Реєстр громадських об’єднань;
Єдиний реєстр громадських формувань;
Єдиний реєстр нотаріусів;
Державний реєстр атестованих судових експертів;
Єдиний реєстр спеціальних бланків нотаріальних документів;
Державний реєстр друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності;
Реєстр методик проведення судових експертиз;
Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення;
Єдиний реєстр підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство;
Єдиний реєстр арбітражних керуючих (розпорядників майном, керуючих санацією, ліквідаторів) України;
Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів;
Реєстр суб’єктів, які надають послуги, пов’язані з електронним цифровим підписом;
Електронний реєстр чинних, блокованих та скасованих посилених сертифікатів відкритих ключів засвідчувальних центрів та центрів сертифікації ключів;
Реєстр адміністративно-територіального устрою;
Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Зазначена інформація розміщується на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України, на офіційному веб-сайті державного підприємства «Національні інформаційні системи», а також на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

Тому не вірно стверджувати, що Мін’юст є найбільш закритим.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Мін’юст не виконує закон про відкриті дані, – Opеndatabot. У Мін’юсті спростовують
15 січень, 2017, 08:00