У Луцьку подробиць медреформи ще не знають, але вже хвалять

У Луцьку подробиць медреформи ще не знають, але вже хвалять
Зміни, які торкнуться первинної ланки медичної допомоги, будуть на краще.

Про це заявив заступник начальника управління охорони здоров'я Луцької міської ради Віктор Глухманюк, - пише Конкурент.

Із січня 2017 року в Україні стартував перший етап медичної реформи, який полягає в зміні фінансування первинної ланки медичної допомоги. Перетворення, які відбуватимуться в галузі впродовж року, будуть поетапними та запроваджуватимуться разом із інформуванням пацієнтської та лікарської спільнот.

Нагадаємо, що з 1 січня 2017 року українці повинні починати шукати своїх лікарів, їм на це буде виділено півроку. А до 1 квітня має бути запущено базовий рівень E-Health з реєстром лікарів і пацієнтів. «Зараз ми вносимо в ту систему всі наявні дані. Відтак спускаємо її на первинну ланку з липня, аби всі лікарі вписали в базу своїх пацієнтів», – зазначила виконувач обов’язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

Заступник начальника управління охорони здоров'я Луцької міської ради Віктор Глухманюк, наразі електронний облік пацієнтів не сформований, оскільки цим займається безпосередньо МОЗ, а не регіональні управління. Також він додав, що наразі важко роз'яснити зміни, які торкнуться первинної ланки меддопомоги, оскільки конкретики ще немає.

«Зміни ці позитивні. Лікар первинної ланки має особисто знати кожного свого пацієнта. Сімейний лікар має знати, що у вас є певні проблеми чи щось турбує. Планується також введення госпітальних округів», – підкреслив він.

Зі слів Віктора Глухманюка, відповідно до змін, кількість пацієнтів у сімейного лікаря буде досить обмеженою – від 1 500 до 2 500 пацієнтів.

«Має бути механізм. Як на мене, це потрібно було зробити давно. Якісь елементи страхової медицини мають бути. У Конституції України задекларовано, що всі ми маємо отримувати безкоштовну медицину. А що значить безкоштовно? Якщо на медикаменти в лікарні на одну людину припадає трохи більше десяти гривень. Поки ви в лікарню прийшли, а приміщення обробили та підготували до вашого приходу, вже й гроші закінчилися», – резюмував заступник начальника управління.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"А що значить безкоштовно? Якщо на медикаменти в лікарні на одну людину припадає трохи більше десяти гривень." - Мене цікавить, 10 грн./день коли хворий у лікарні? Чи 10 грн./день взагалі на протязі року? Як пі...ли, так і пі...ть, так і будуть пі...ти!!!
Відповісти
Глухманюк мусить хвалити зміни,бо ж він біля корита і на посаді і йому за це платять зп,щоб він хвалив, а послухав би ліпше практикуючих лікарів, в них голова сивіє від цього.Поспілкувався б з розумними лікарями Яковеком,а Тудуров піднявся, що йому не хватає, але ж він за хворих переживає,а не за своє крісло
Відповісти
Останні новини
У Луцьку подробиць медреформи ще не знають, але вже хвалять
16 січень, 2017, 17:31