У Луцьку розповіли, як зробити місто «розумнішим»

У Луцьку розповіли, як зробити місто «розумнішим»
У Луцьку представники іноземних компаній, які займаються впровадженням смарт-технологій, презентували проект «Луцьк – SMART-столиця України».

Презентація проекту відбулася 17 січня.

У рамках проекту представники органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, депутати, а також представники бізнесу закордонних компаній, які займаються впровадженням смарт-технологій, обговорили перспективи й можливості їх застосування на Волині.

Відтак, гендиректор ПАТ «Волиньобленерго» Володимир Купчак зазначив, що для реалізації подібних проектів необхідний людський потенціал, співпраця комунальних підприємств та влади, підтримка ОДА та обл- і міськрад, мера міста тощо. Він нагадав, що у Луцьку вже реалізовують декілька енергозберігаючих проектів, а «Волиньобленерго» вже має певний досвід у галузі провадження смарт-систем в енергетиці. Тож Луцьк може стати добрим прикладом для започаткування «розумної системи» та впровадження її на території держави.



Начальник сектору забезпечення роботи правління Державної інноваційної фінансово-кредитної установи при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України при Кабінеті Міністрів України Яна Підлісна зазначила, що установа готова співпрацювати у напрямку підтримки таких проектів. За ї словами, зараз найпопулярніші напрямки отримання коштів – саме запровадження смарт-технологій та розвиток сільського господарства. За словами Підлісної, є вже й реалізовані проекти у сількогосподарській галузі, ІТ, авіабудування тощо. Тож у прагненні підвищення ефективності енергоспоживання установа готова підтримати Луцьк.

Яким чином смарт–проект можуть допомогти зекономити та навіть заробити пояснив директор Мазовецького кластеру ІСТ Маріуш Стахнік. Кластер є компанією, яка займається науковими розробками, створенням платформ для реалізації стартапів та потужних новинок об’єктом проекту є компанія NES. Тож представники Мазовецького кластеру готові безкоштовно навчити українців працювати у сферах, у яких полякам вдалося досягти значних висот.



Президент Мазовецького кластеру зазначив, що метою кластеру є створення унікальної платформи для співпраці компанії, аби таким чином створити додаткову вартість та отримати прибуток. Мовляв, в одній компанії важко створити проект. На прикладі Мазовецького кластеру, який працює у Польщі вже 10 років, бізнесмен пояснив, що головна мета роботи – створення ефективної співпраці між компаніями та інститутам. До складу кластеру також входить інвестиційний фонд та місцева влада, і усе разом дає початок спільним процесам.

«Ми почали переговори у жовтні. Я відчув тут атмосферу розуміння, що це процесі і тут є можливість управляти цим процесом», - зазначив Стахнік щодо співпраці з Луцьком. Обласний центр Волині він назвав інтелігентною та розумною столицею України.



«Це дуже важливим момент… Якщо ми сьогодні називаємо Луцьк розумною столицею України, то маємо на увазі людський потенціал», зазначив він. Тож зараз важливо, аби молодь не їхала з країни, а спрямовувала свій потенціал у правильне русло.

Відтак, смарт-проект презентували на прикладі міста Вроцлав, де він працює вже декілька років. Менеджер проекту NES Шимон Коміч презентував проект смарт-сіті. Загалом фірма працює над модернізацією мереж, і має у цій галузі 20-ти річний досвід. Зараз компанія має понад 40 мільйонів лічильників, які працюють у відкритому режимі. Реальні показники ефективності роботи проекту - 99,8%.



Мова про те, що постачальники енергії мають можливість кращої комунікації з споживачами. Тож компанія діє на кількох континентах у багатьох країнах, серед яких Тайланд, Австрія та Велика Британія тощо та співпрацює із відомими світовими технологічними гігантами.

Отож у Вроцлаві встановлено близько 300 тисяч лічильників, і смарт–систему впроваджували у кілька етапів. Спочатку головним завданням було налагодження автоматичної звітності лічильників. Система виробила принцип, за яким споживачі платять чітко стільки, скільки використовують. Наступним була можливість онлайн відслідковування споживання енергії, що давало можливість чітко управляти цим процесом. Прискіпливо розглядали й споживачів, які не платили за спожите та крадіжки електроенергії.

Тож після проведення пілотажних випробувань систему розпочали впроваджувати. У Споживачів встановлені ряд лічильників, які пов’язані із сервером постачальника. При цьому дорога до сервера лежить через концентратор. Для роботи системи взяли принцип, коли передача даних з концентратора проходила через мобільний зв’язок. Далі дані надходили у систему, яка здійснювала аналіз та контроль.

Використання такої системи дає можливість підвищити рівень безпеки енергоспоживання, адже системи можуть піддаватися кібератакам. За словам Стахніка, аби зупинити країну не треба ні солдат, ні бомб – достатньо відключити енергію. Протокол фірми NES пропонує безпеку на рівні і вище фінансових транзакцій. Наступним моментом є відкритість системи.

За словами польських спеціалістів, Україна має значний потенціал для економії електроенергії. Для цього треба перевести режим її роботи на цифровий. Таким чином, Україна може прямувати до енергетичної незалежності та безпеки.



Враховуючи те, що Луцьк сплачує за використання носіїв електроенергії по 100 мільйонів гривень, а зі збільшенням тарифів ця цифра зростає, можна було б досягти значних показників економії. Відтак, на плату витрачали б не 5% бюджету, а 2-3%.

Заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук та перший заступник міського голови Тарас Яковлев висловилися на підтримку впровадження смарт-систем, оскільки поки оперативне керування енергоспоживанням здійснюють вручну. Чиновники пообіцяли підтримку з боку влади таким ініціативам.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
те обленерго місяцями лічильники двохзонні ремонтує і толку немає
Відповісти
те обленерго - це "Тернопільобленерго". Якщо ви, пане з Ківерець, возите в ремонт аж туди лічильника, то ще круто справляєтесь- усього за тиждень.
Відповісти
Якщо це все вдасться - аплодуватимути стоячи
Відповісти