Незабаром частину ліків українці зможуть отримувати безкоштовно, - Валерій Бондарук

Незабаром  частину ліків українці зможуть отримувати безкоштовно, - Валерій Бондарук
Починаючи з лютого цього року в Україні встановлять граничну ціну на деякі лікарські препарати. А з 1 квітня люди зможуть їх отримати абсолютно безкоштовно.

Про ці зміни та нововведення журналістам ВолиньPost розповів комерційний директор компанії «Волиньфарм» та член робочої групи по референтному ціноутворенню на лікарські засоби при Міністерстві охорони здоров’я Валерій Бондарук.

Так, він пояснив, що в листопаді Кабінетом Міністрів було прийнято дві постанови, якими визначено встановлення граничної ціни для окремої категорії ліків. Зокрема, це стосується препаратів для людей, які мають серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ категорії або ж астму.

Відтак, з 1 лютого в Україні буде встановлена гранична ціна на ряд цих препаратів, а з 1 квітня люди, які мають вищевказані захворювання та проходять лікування амбулаторно зможуть отримати потрібні медикаменти в аптечних пунктах безкоштовно.

«Іншими словами людина прийде в поліклініку, лікар йому випише рецепт, за яким він зможе безкоштовно отримати медпрепарати. Наразі напрацьовують механізм відшкодування коштів за ці препарати – чи повертати їх пацієнту, чи відшкодувати аптеці напряму», - пояснив Валерій Бондарук.

До цього переліку входять 24 міжнародні непатентовані назви, відповідно до яких існує близько 300 препаратів.

Для визначення граничної ціни на ці препарати по Україні було взято цінові показники на ці ж ліки у 5 країнах ЄС – Польщі, Словаччині, Чехії, Латвії та Угорщині.

«У цих країнах вибирають мінімальну ціну та фіксують її в Україні, як граничну. І вже від цієї ціни оптовий виробник зможе зробити надбавку лише в межах 5%, а аптечні мережі - не вище 15%. Все, що вийде за межі вищеописаної цінової політики буде заборонено до продажу», - запевнив Валерій Бондарук.

Це, на думку Валерія Бондарука, допоможе змусити фармацевтичних виробників дещо знизити ціну на ліки.

«Більшість людей думає, що високу націнку на препарати встановлюють аптеки, але насправді медикаменти йдуть дорогими уже від виробника.

А з допомогою впровадження цієї системи ми зможемо змусити виробників дещо скинути ціну», - запевнив Валерій Бондарук.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
не вішай локшину на вуха,безкоштовно тільки слугам народу у феофаніі.
Відповісти
Останні новини
Незабаром частину ліків українці зможуть отримувати безкоштовно, - Валерій Бондарук
18 січень, 2017, 13:10