Лід, ополонка та Йорданська вода: Водохреще у Луцьку

Лід, ополонка та Йорданська вода: Водохреще у Луцьку
У Луцьку сотні людей прийшла до Центрального парку, аби долучитися до освячення води у Стиру та скупатися у льодяній воді на честь свята Хрещення.

На переконання вірян саме сьогодні Ісус у віці 30 років охрестився у ріці Йордан. Тож цього дня віряни після відвідин церкви вирушають до водойм набрати свяченої води, а найбільші відчайдухи навіть занурюються у крижану воду.

Водохореще чимало лучан святкували ще зранку- на березі Стиру постійно перебувало по декілька людей, а періодично до спуску в річку вшиковувалася черга із охочих пірнути у воду, яка сьогодні за повір’ям має цілющі властивості та дарує очищення.

Тож після святкової служби у Свято-Троїцького собору до центрального пляжу прийшла процесія вірян на чолі із митрополитом Луцьким та Волинським Михаїлом, аби долучитися до таїнства освячення води.

Процесію хлібом вітали колядники, які заспівали різдвяних колядок. Опісля Михаїл освятив воду у річку та влив у Стир води, набраної із річки Йордан. Освячення води відбувалося під канонаду із гармати Козацького Стрілецького Братства.

Тоді розпочалися йорданські купання: першими почергово занурилися у воду дівчата-колядниці, кожна із яких після занурення вітала присутніх традиційним йорданським вітанням «Христос охрестився!». Ті, хто стояв на березі, голосно відповідали «В річці Йордан».

Після цього до води вишикувалася справжня черга із охочих зануритися. Одним із перших у води Стиру пірнув заступник голови Волиньради Олександр Пирожик.

Після купелі люди виглядали дуже задоволеними та зігрівалися гарячим чаєм, або тримаючи змерзлі руки та ноги поблизу вогнища. За дійством пильно спостерігали рятувальники, які застерігали всіх охочих від виходу на лід, та медики і поліцейські.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
КП все піариться!!!
Занурення не є обовязковим таїнством на це свято. Це обряди вигадані людьми.
Головне причаститись та на службі окропитись, і усвідомити суть свята.
Відповісти
Піариться не те слово...
Відповісти
Прибічники москви геть з України. Зрадники і посіпаки.
Відповісти
Боня і Петро ідіть в МП і не свистіть
Відповісти
Противно читати коменти Боні і Петра, краще б промовчали і не показували скільки в Вашому серці ненависті і заздрості. дай Боже Вам мудрості і прозріння.
Відповісти