Крижана купіль: як пірнали на Водохреще у Поромівській громаді

Попри низьку температуру повітря, багато сміливих мешканців Поромівської об’єднаної територіальної громади не побоялися пірнути у місцеву водойму.

Про це повідомляє Буг.

Давньою і доброю стала традиція пірнання в ополонку на Йордан для жителів Поромівської громади. Серед них є і досвідчені, які вже не перший рік окунаються із головою у хрещенську воду. Для когось із них рішення зануритися було добре обдумане і завчасно прийняте.

Цього року люди зібрались на ставку поблизу села Михалє, аби за традицією скупатися у йорданській студениці. Саме цю водойму, де попередньо було підготовлено ополонку у формі хреста, цьогоріч обрали для оздоровлення. Сміливці, котрі спробували цілющої сили води, не приховували гострих відчуттів – радили глядачам як подолати нерішучість.

На березі, біля ополонки та встановленого льодового хреста, було звершено чин освячення води. Отримавши благословення священика, всі бажаючі окунулися в ополонці. Бажаючих скупатися виявилося чимало, серед них голова Поромівської ОТГ Євгеній Недищук, який вже близько 10 років пірнає в ополонку на Водохреще.

«Традиційно щороку купаюся в озері біля Низкиницького монастиря, проте сьогодні я тут. Такі звичаї у моїй сім’ї підтримують і син з невісткою. З родиною святкуватимемо ввечері, а зараз ще не закінчився робочий день», – розповів голова громади, який відразу ж після купання повернувся до виконання своїх робочих обов’язків.

Депутат Іваничівської районної ради Сергій Киреєв у день народження доньки також прибув до водойми, щоб окунутися в цілющій воді.

Загальна атмосфера духовного піднесення і заряду бадьорості для багатьох стала вирішальним фактором у прийнятті рішення пірнути. Щороку до відчайдухів зі стажем приєднуються початківці.

Сміливці тричі занурювались в ополонку, попередньо перехрестившись, з молитвою і вірою. А після водних процедур рятувала склянка гарячого чаю – це додало бадьорого настрою на цілий день. У цьому переконували усі, хто робить вибір на користь йорданського купання. Люди з досвідом пірнання в ополонку взимку наголошують, що воно не тільки залишає неповторні емоції, але й додає здоров’я на цілий рік.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ґрунтовне інтерв’ю з Уляною Супрун – в.о. Міністра охорони здоров’я:
https://life.pravda.com.ua/health/2016/12/22/221868/
Відповісти
Есть ли способ заставить работать Верховную Раду должным образом и принять, наконец, законы #5520, #4772, #2489?
https://strana.ua/opinions/50924-est-sposob-zastavit-rabotat-verhovnuyu-radu.html
Відповісти