«Бюджет виживання» – медкоміся облради оцінила бюджет Волині

«Бюджет виживання» – медкоміся облради оцінила бюджет Волині
Депутати Волинської облради, які входять до комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства, називають проект бюджету області на 2017 рік «бюджетом виживання», оскільки із державного бюджету переклали на область додаткові видатки, а на нормальне лікування та розвиток медзакладів коштів не дали.

Про це йшлося під час засідання 20 січня.

Як розповів депутат Олександр Зінчук, загалом медзакладам виділяють 635 мільйонів гривень проти 486 мільйонів у 2016 році, проте зростання відбувається за рахунок зростання зарплат, цін на енергоносії тощо.

Зокрема на обласну клінічну лікарню планують 118 мільйонів гривень, з яких 82% – оплата праці. Ще 6 мільйонів на медикаменти, 1,9 мільйона на харчування, 430 тисяч на обладнання та 859 тисяч на незахищені статті.

Схожа ситуація і в інших обласних мед закладах, де більша частина коштів іде на зарплати, а на розвиток залишається надто мало. Зінчук зауважив, що за рахунок розподілу вільних залишків потрібно знайти кошти на обладнання, зокрема лінійний прискорювач, комп’ютерний томограф для обласної дитячої лікарні, лапароскопічну стійку тощо.

Депутат В’ячеслав Рубльов наголошує, що одним із пріоритетів має бути фінансування програми «Волинькард», бо це життя людей. За словами директора департаменту фінансів Ігоря Никитюка, на неї передбачили лише 1,6 мільйона (995 тисяч Луцьку та 645 в обласну лікарню), тобто забезпечення фінансування на 50-60%.

Никитюк пояснив, що зекономити довелося і на інших медичних програмах. Повернути кошти планують за рахунок перевиконання бюджету. Сергій Сівак вважає, що такий бюджет – це «бюджет виживання». Він нагадав, що наразі для обласної клінічної лікарні не вистачає 3,5 мільйона гривень на зарплати персоналу. А за словами начальника управління охорони здоров’я Ігоря Ващенюка, на зарплати в обласних медичних закладах загалом не вистачає 10 мільйонів гривень. А загалом в області (враховуючи медзаклади на утриманні інших бюджетів) – 52 мільйони.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Бюджет виживання» – медкоміся облради оцінила бюджет Волині
20 січень, 2017, 15:12