На Волині мами «сонячних дітей» вимагають вибачень від Ляшка

На Волині мами «сонячних дітей» вимагають вибачень від Ляшка
Представниці Волинської обласної громадської організації батьків дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку (ВОГО «Даун-синдром») надіслали лист нардепові Олегові Ляшку, у якому просять не вживати слово «даун» як образливу характеристику.

Про це розповіла голова правління громадської організації Олена Мельник, - пише Волинський інформаційний портал.

На її переконання, виступ Олега Ляшка в ефірі телеканалу «112» та його дописи у мережі Facebook, де він називає урядовців «урядовими даунами», викликали стурбованість і обурення у тисяч українських сімей, у яких живуть люди із синдромом Дауна.

Мова, зокрема, йде про висловлювання, датовані 12 січня. Тоді на своїй сторінці в Facebook Ляшко назвав віце-прем’єра України з питань євроінтеграції Іванну Климпуш-Цинцадзе «ставленицею олігарха-космополіта Пінчука» і «олігархічною підсадною качкою». Причиною таких слів у її бік стали висловлювання чиновниці щодо скасування мораторію на вивезення деревини. Також депутат у своєму дописі використав фразу «урядові дауни», щоправда, не уточнив, кого саме це стосується.

Таке ж словосполучення Ляшко вживав і у дописі, датованому 17 січня.

Згодом міжфракційне об’єднання «Єврооптимісти» закликало нардепа вибачитися за такі вислови. Ляшко ж вибачився перед дітьми із синдромом Дауна в ефірі того ж таки «112» каналу.

«Ті, хто позбавляє українців роботи, ті, хто перетворив Україну на сировинний придаток, ті, хто не підтримує нашу політику відновлення економіки і створення робочих місць для українців, і подолання бідності – це урядові дауни, це слабоумні люди, які працюють проти України і є ворогами України. І прикро, що ці так звані «євро оптимісти», я б їх назвав «європохеристами», тому що вони проти України і проти українців. Вони втягнули у ці свої брудні політичні розборки сонячних дітей з синдромом Дауна. Відрізняти треба. Я хочу вибачитися перед дітьми з синдромом Дауна, що їх прирівняли до урядовців, даунів, які грабують країну і довели її до ручки», – сказав він.

Батьки ж особливих дітей з Волині вважають такі вислови неприпустимими. «Ваші виступи, як народного депутата України, переглядають і слухають мільйони виборців, і якщо народний обранець подає такий приклад, як можна сподіватися на поважне ставлення до наших дітей від пересічних громадян України?», – йдеться у листі.

До того ж, на переконання батьків дітей із синдромом Дауна, такі вислови суперечать здоровому глузду і приписам Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю. «Як можна навчити підлітків у школах не використовувати слово «даун», яке ображає тисячі людей, які мають синдром Дауна, якщо це собі дозволяє народний депутат?», – риторично запитують волинянки у Ляшка в листі.

Відповіді ж на лист представниці громадської організації поки не отримали. Утім, сподіваються на неї.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дуже прикро і боляче...люди, не будьте такими злими...адже ви не знаєте, що чекає на вас завтра
Відповісти