Посадовці хочуть приховати оборудку на волинській шахті, - поліція

Посадовці хочуть приховати оборудку на волинській шахті, - поліція
Поліція підозрює посадовців ДП «Дирекція по будівництву об’єктів» (ДП «Буддирекція») та Міністерства енергетики і вугільної промисловості в намаганні приховати факт придбання невідповідного обладнання вартістю майже 25 мільйонів гривень.

Про це йдеться в ухвалах Луцького міськрайонного суду Волинської області, куди слідчий звернувся в рамках кримінального провадження, - пишуть Наші гроші.

З матеріалів справи відомо, що в 2015 році діяла держпрограма підтримки будівництва та переснащення на шахтах. В рамках цієї програми «Буддирекція» розробила тендерну документацію для закупівлі підземного стрічкового конвеєра для шахти №10 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля».

За даними слідства, з самого початку тендерна документація була розроблена під закупівлю обладнання, яке технічно не відповідало проекту будівництва «Нововолинської».

Переможцем тендеру стало ПАТ «Макіївський завод «Лазер», з яким в грудні 2015 року уклали угоду на 24,88 мільйона гривень.

Поліція встановила, що фірма виготовила потрібне обладнання на непідконтрольній нині українській владі території Донбасу та залізничним транспортом через контрольно-пропускний пункт доставила на Волинь. Зараз конвеєр зберігається у ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська», його не встановили через невідповідність технічним умовам шахти. При цьому, завод з Макіївки отримав всі кошти за угодою.

Слідство звернулося з клопотання до суду про доступ до рахунків «Буддирекції» у «Приватбанку» та «Укргазбанку». Слідчий стверджував, що існує інформація про намагання «невстановлених посадовців» Міністерства енергетики і вугільної промисловості допомогти держпідприємству приховати факт закупівлі неякісного обладнання. Для цього міністерством може бути додатково виділено 3 мільйони гривень на внесення змін до проекту будівництва шахти №10 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля».

Суд клопотання задовольнив і дозволив поліції вилучити документи, що стосуються руху коштів по банківських рахунках держпідприємства за останні півтора роки.

ПАТ «Макіївський завод «Лазер» нині перереєстровано в Павлограді Дніпропетровської області. Власником 96% акцій вказаний громадянин Російської Федерації. Головою наглядової ради є Олена Суміна, яка також входить до наглядової ради ПАТ «НВК «Макіївський завод шахтної автоматики», де наглядову раду очолює мешканець Санкт-Петербурга (РФ) Ігор Сумін.

Прокуратура Дніпропетровської області підозрює ПАТ «Макіївський завод «Лазер» в ухилянні від сплати податків в 2014-2015 роках.

З вересня 2015 виконувачем обов’язків керівника ДП «Дирекція по будівництву об’єктів» є Роман Надолинний. У 2010 році він був членом виборчої комісії округу на Луганщині від Юлії Тимошенко, а в 2007-2009 роках керував ВП «Управління матеріально-технічного постачання» ДП «Ровенькиантрацит» (Луганська область). Держпідприємством тоді керував Юрій Зюков – радник міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Так і живемо щоб надурювати...(((
Відповісти