На реставрацію унікальної пам’ятки на Волині потрібні десятки мільйонів

На реставрацію унікальної пам’ятки на Волині потрібні десятки мільйонів
У Володимирі-Волинському влада намір реконструювати унікальну пам’ятку – земляні оборонні вали.

Про подробиці задуму написала Наталія Малімон на шпальтах видання «День».

Володимир-Волинський є одним із найдавніших міст України, заснований 988 року київським князем Володимиром Великим, мав свої замки, які однак не дійшли до наших часів. Проте тут найкраще збережені земляні оборонні вали, котрі разом із замчищем є пам’яткою національного значення.

Нещодавно у Володимир-Волинській міській раді відбувся круглий стіл, де обговорили — наразі тільки ескізний — проект «Реставрація, пристосування та музеєфікація пам’ятки містобудування та архітектури — «Земляні вали замку ХІІІ — ХVІ століть», і пам’ятки археології — «Городище — Вали ІХ — ХІІІ століть».

Лише на виготовлення ескізного проекту міська рада виділила 150 тисяч гривень, а реалізація проекту вартуватиме не один мільйон. Головне, що нема інвестора, який би взяв і вклав кошти.

Директор державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» Володимир Пикалюк каже: «Наше місто давно потребує об’єкта, який би був туристичною родзинкою. Ми маємо, звісно, Успенський собор XII століття, Василівську церкву-ротонду та інші древні і направду цікаві об’єкти сакрального мистецтва. Але у самому центрі міста височіють десятиметрові земляні вали, котрі — так, є пам’яткою національного значення, але мало приваблюють туристів».

За його словами, проект передбачає реставрацію валів, будівлі колишньої царської тюрми для дирекції заповідника та створення тут інтерактивного музею, повну археологію городища.

«Де на це все брати кошти? Маємо надію на грант у межах співпраці Польщі, України та Білорусі», - додав він.

Щоправда, кошти потрібні чималі. Тільки археологія валів потребуватиме орієнтовно 15 мільйонів гривень, стільки ж – реставрація приміщення під музей. А у скільки обійдеться реставрація самих валів, спорудження на них веж та брами — навіть і не думали, бо то надто великі гроші. Та й треба ще отримати дозвіл Міністерства культури на реалізацію проекту.

«Давньоруські вали у Володимирі-Волинському — це унікальна археологічна пам’ятка, практично на сьогодні ще дуже мало вивчена. Значення її у теперішньому вигляді для історії загалом, для історії нашого краю взагалі безцінне. Подібних пам’яток Україна практично не має, не має їх і Європа. Вали, городище — це добре збережений зразок містобудування раннього Середньовіччя. Вали мали й інші міста. Проте вони давно осипалися, осіли, про них і згадки вже немає. Чи будувати нині щось на такій унікальній пам’ятці як давньоруські вали, мають вирішувати серйозні інстанції — Міністерство культури, Академія наук, науковці, експерти, можливо, й світового значення», - додав директор Володимир-Волинського історичного музею Володимир Стемковський.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На реставрацію унікальної пам’ятки на Волині потрібні десятки мільйонів
26 січень, 2017, 13:22