Кандидатів закликають боротися за своїх людей на виборах

Кандидатів закликають боротися за своїх людей на виборах
Кандидатів у народні депутати закликають «спуститися з неба» та скоординувати свої дії по захисту прав їхніх спостерігачів та членів виборчих комісій.

Інформацію про можливі порушення у цій сфері 24 жовтня під час прес-конференції руху ЧЕСНО у Луцьку озвучив координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайло Шелеп.

«Є така інформація, що є намагання вибити представників неугодних партій з представників дільничних виборчих комісій, проводячи так звані термінові якісь засідання чи позапланові, на які не всі повідомляються люди. А якщо людина два рази не прийшла на засідання комісії, то це є підставою позбавлення її статусу члена комісії», - зазначає Шелеп.

Він повідомив, що згідно з його інформацією, представники Партії регіонів неправильно вчать членів комісії. Наприклад, кажуть, що для того, аби позбавити права присутності на комісії довіреної особи, спостерігача чи журналіста потрібна більшість голосів від числа присутніх. Хоча у законі сказано, що потрібно 2/3 присутніх членів комісії.

«Якщо є така інформація і поодинокі випадки, то це є сигналом для того, аби кандидати, які мають своїх людей в ДВК, реагували і були уважними. Ті, хто думають, що достатньо прийти у день виборів – насправді помиляються. Багато чого зробиться до дня виборів. Може бути таке, що член ДВК прийде зранку 28 жовтня у день виборів, а йому скажуть, що він уже не член комісії», - зазначає Шелеп.

Представник Об’єднаної Опозиції «Батьківщина» Олександр Пиза повідомив, що їхніх членів деяких ДВК на днях повідомили, що вони є зареєстрованими спостерігачами якихось громадських організацій. Тому не можуть бути водночас членами ДВК і за це їх виключають зі списку членів ДВК.

Хоча представники Об’єднаної опозиції жодних заяв про бажання бути спостерігачем не писали, а згідно із законом виключати зі своїх лав членів ДВК самі члени комісії не мають права.

Зі слів «опорівця» Михайла Шелепа навіть найменші деталі мають значення під час виборів. Наприклад, коли 7-8 жовтня мінявся голова ОВК в Луцьку, але так сталося, що посвідчення членів ОВК виписував ще старий голова. А отже, з формальної точки зору, вони не є дійсними і якщо їх не поміняти, то членів ОВК у день виборів можуть просто відправити додому. Зі слів Шелепа, такі «дрібні речі можуть стати фатальними».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Кандидатів закликають боротися за своїх людей на виборах
25 жовтень, 2012, 15:22