Волиньрада відмовляється від луцької профтехосвіти

Волиньрада відмовляється від луцької профтехосвіти
Майнова комісія Волиньради не погодила питання про прийняття в обласну комунальну власність закладів професійно-технічної освіти, розташованих у Луцьку.

Про це йшлося під час засідання комісії 27 січня, - повідомили у прес-службі облради.

Депутати розглянули проект рішення «Про надання згоди на прийняття з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області закладів професійно-технічної освіти». Документ внесений ОДА і представляла його начальник управління освіти, науки та молоді Людмила Плахотна.

За її інформацією на Волині є 23 заклади профтехосвіти. «З них два знаходиться в тюрмі і належать до державної власності, а три заклади відносяться до вищих навчальних закладів», - повідомила Плахотна.

Тож пропонується надати згоду на прийняття до обласної комунальної власності 18 закладів.

Між тим, депутати Вячеслав Рубльов, Сергій Слабенко та Святослав Кравчук виступили з пропозицією не надавати згоди на прийняття в обласну комунальну власність закладів, що знаходяться в Луцьку, оскільки, згідно з Бюджетним кодексом, вони фінансуються з міського бюджету.

Людмила Плахотна пояснила, що фінансування закладів профтехосвіти здійснюється з різних бюджетів. Вона переконувала депутатів погодитится на прийняття й закладів з обласного центру, бо 80% учнів, які навчаються в них не є жителями міста. На думку чиновниці, передавати колишні ПТУ містам недоречно, бо можуть використати майно за іншим призначенням, або реалізувати його. Таку ж позицію сьогодні мають у Кабінеті Міністрів.

Святослав Кравчук зауважив, що відповідно до законодавства, органи місцевого самоврядування не мають права реалізовувати об’єкти соціальної інфраструктури. Вячеслав Рубльов запитував, чи зможе облрада впливати на призначення керівників закладів та штатні розписи. Конкретної відповіді на це питання не прозвучало.

Між тим, в ОДА повідомили про наміри провести оптимізацію мережі училищ. Річ в тім, що до 10 з 18 закладів профтеосвіти на Волині вважаються малокомплектними, бо в них навчається менше 410 учнів. Якщо об’єкти перебуватимуть в різній власності, то оптимізацію провести буде проблемно.

Вячеслав Рубльов поцікавився ціною питання профтехосвіти для бюджету.

Зі слів Людмили Плахотної, наразі в обласному бюджеті передбачають майже мільйон на оформлення документації. Загалом 18 закладів обласному бюджету можуть обійтися у 150 мільйонів гривень, не враховуючи капітальних видатків.

Святослав Кравчук відзначив, що нинішні вливання в профтехосвіту через субвенції з державного бюджету можуть бути не щороку. Наприклад, ОТГ держава свого часу гарантувала видатки, а потім не виконувала своїх обіцянок.

«Якщо ми зараз погодимося взяти все майно, то потім, у випадку кризових ситуацій, будемо змушені повністю фінансувати ці заклади, або вирішувати, що з ними робити. Між тим, місто сьогодні має кращий бюджет, тож нехай опікується тими закладами, що знаходяться на його території», - важає Святослав Кравчук.

Сергій Слабенко додав, що, крім утримання майна, обласна рада ще й буде змушена вирішувати проблеми, пов'язані з реорганізацією закладів та проведення заходів з енергозбереження.

Голова комісії Микола Буліга поцікавився, що буде у випадку, якщо облрада не дасть згоди на прийняття у власність луцьких закладів. Людмила Плахотна відповідла, що вони залишаться у державній власності, так як місто не давало згоди про прийняття в свою власність цих об’єктів.

В результаті комісія проголосувала за рекомендацію обласній раді на сесії підтримати проект рішення, внесений ОДА зі змінами. Пропонується вилучити з переліку професійно-технічних закладів, майнові комплекси яких будуть прийняті до обласної комунальної власності, заклади в Луцьку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
будуть готувати мийщиків виходків для гейропи! Нанотехнології...
Відповісти
Останні новини
Волиньрада відмовляється від луцької профтехосвіти
27 січень, 2017, 14:26