Експерти пояснили, чому не можна перейменовувати Старий Чорторийськ

Експерти пояснили, чому не можна перейменовувати Старий Чорторийськ
Фахівці з Українського інституту національної пам’яті пояснили, що для перейменування села Старий Чорторийськ Маневицького району на Чарторийськ чи Черторийськ немає законодовчих підстав.

Про це йдеться у відповіді УІНП на запит щодо перейменування.

Відтак, есперти вказують, що перш за все установа дає рекомендації стосовно перейменування об’ктів топонімиіки, назви яких містять згадки про комуністичний режим. Оскільки назві Чорторийська такої згадки не має, то відповідно до законодавства, перейменування можна здійснити лише на підставі Закону України «Про географічні назви». Саме у цьому законі чітко прописаний список підстав для перейменування, який є вичерпним.

Зокрема, «перейменування географічних об’єктів здійснюється у випадку: повторення назв однорідних географічних об’єктів у межах однієї адміністративно-територіальної одиниці; необхідності повернення окремим географічним об’єктам їхніх історичних назв; істотної зміни функції або призначення географічного об’єкта; необхідність приведення назви географічного об’єкта у відповідність із вимогами Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Відтак, згідно з представленими до інституту історичними довідками жодна із зазначених підстав не дає права для перейменування.

Також у документі звернули увагу на процедуру перейменування, яка прописана у цьому ж законодавчому акті. Відтак, якби підстави були, переназвати населений пункт можна лише з урахуванням думки більшості населення відповідно до закону про референдуми.

«Згідно з пунктом 20 частини першої статті 92 Конституції України організація і порядок проведення референдумів в Україні визначається виключно законами України. Однак, станом на сьогоднішній день будь-який спеціальний закон, який визначає порядок проведення місцевих референдумів в Україні відсутній. Тому з огляду на відсутність такого закону проведення місцевого референдуму з приводу перейменування села Старий Чорторийськ Маневицького району Волинської області є неможливим», - йдеться у відповіді УІНП.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Привіт попові, дякові й директорці школи. Не хочете чортихатися, вибирайтеся. Україна велика. Найбільше підійдуть Боголюби, але там земля дорога.
Відповісти
ХАЙ ЗРОБЛЯТЬ АВТОБУСНУ ЗУПИНКУ В СЕЛІ, СТИД І ПОЗОР В ТАКОМУ ВЕЛИКОМУ .ІСТОРИЧНОМУ СЕЛІ НЕМАЄ АВТОЗУПИНКИ.ДЮДИ СІДАЮТЬ В АВТОБУС НА ПЕРЕХРЕСТІ ,ЩО ДО РЕЧІ СУВОРО ЗАБОРОНЕНО ПРАВИЛАМИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ!!!!!!
Відповісти
Останні новини
Експерти пояснили, чому не можна перейменовувати Старий Чорторийськ
29 січень, 2017, 16:22