Луцьк літературний: підсумки 2016 року

Луцьк літературний: підсумки 2016 року
Розвиток інструментів для популяризації читання, нових напрямків у літературі та створення Центру літературної освіти – ось чим запам’ятався минулий рік для поціновувачів літератури.

Підсумки 2016 літературного року в Луцьку підбивали засновниця мистецького об’єднання «Стендаль» Ельвіра Яцута, відеоблогер Анна Єкименко-Поліщук та арт-директор книгарень «Є», літературознавець Анастасія Левкова.

Зокрема, Анастасія Левкова пояснила, що за час роботи в мережі книгарень «Є» може порівнювати ринок книжок, той який є зараз і той, який був років 7-8 тому.

«Я часто кажу про те, що Революція Гідності та початок війни стали таким собі проривом в українській культурі та книжковому ринку зокрема».

По-перше – це перекладна література. До Майдану, за словами Анастасії Левкової, переважно видавали те, про що комусь десь вдалось домовитись. Видавці особливо не відстежували, що популярне у світі. А зараз навпаки, видавці перекладають саме ті книжки, які є користуються попитом по всьому світу. Дуже багато перекладають й класики.

Водночас зараз активно заповнюються ніші літератури, які ще 7-8 років тому взагалі були порожніми, так як, наприклад, бізнес-література. І зараз не завжди вдається відстежити новинки у цьому сегменті.

«В плані історичної літератури люди стали більше говорити, і не тільки про те, що приємно. Наприклад про те, що Україна була жертвою, а й про те, що Україна була катом. Треба дуже розмежовувати політичні моменти та історичну правду».

В останні роки розвивається інфраструктура ринку. Йдеться про засоби не лише популяризації читання, а й взагалі нові інструменти для читання чи писання. Наприклад, Центр літературної освіти, в якому є курси для починаючих письменних, критиків, малих видавців та навіть читачів.

Одним із таких є booktube. Йдеться про відео книголюбів, які знімають відгуки на різну літературу і викладають їх на YouTube.

Луцька блогерка Анна Єкименко-Поліщук також зауважила, що інтерес до літератури зростає, надто серед молоді, а відтак Луцьк можна сміливо назвати містом, яке читає.

«Я постійно намагаюсь контактувати з такими ж блогерами з інших міст, ми ділимося досвідом, враженнями, порадами. Дуже приємно, коли твої підписними дуже радіють з того, що ти купуєш нову книгу.

І взагалі booktube це чудовий спосіб дізнатись про книгу, яку хочеш прочитати», - переконує Анна Єкименко-Поліщук.

А засновниця мистецького об’єднання «Стендаль» Ельвіра Яцута пригадала, як ще кілька років тому на літературні вечори приходили всього кілька десятків людей, в той час як зараз подібні заходи відвідують сотні зацікавлених.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Луцьк літературний: підсумки 2016 року
01 лютий, 2017, 01:41