Фінансування достатнє, але «не так» використовують, – Супрун у Луцьку про медреформу

В Україні достатньо коштів на реформування медицини, проте їх в значній мірі використовують неефективно, на інфраструктуру та «комуналку», а не на пацієнтів.

Про це розповіла Міністр охорони здоров’я Уляна Супрун під час прес-конференції у Луцьку в п’ятницю, 3 лютого.

За її словами, реформа передбачає, що «гроші» йдуть за пацієнтом, тобто, на одного пацієнта передбачають 210 гривень на рік для сімейного лікаря. Як ними розпоряджатися, вирішуватимуть вже у самих закладах. Незабаром планують затвердити остаточну версію зразка договору між пацієнтом та сімейним лікарем, щоб їх почали укладати для розвитку сімейної медицини.

Також вона додала, що під час визначення сімейних лікарів не буде враховуватися прописка. Тому з часом медичні заклади будуть працювати за «ринковим» принципом, тобто лікарні, які зможуть мати необхідну кількість пацієнтів, зможуть «вижити», а ті, де пацієнтів немає, можуть закривати. При цьому 80% мають надавати на первинні ланки і лише 20% – на вторинні (тобто, послуги вузьких спеціалістів). Таких спеціалістів планують зосередити у центрах госпітальних округів, де вони зможуть мати відповідне навантаження, аби підтримувати свою кваліфікацію.

Супрун відзначила, що відвідала амбулаторію у Підгайцях Луцького району і «поїздкою задоволена», бо амбулаторія сучасна і забезпечена обладнанням. Також, мовляв, у Підгайцях дбають по розвиток двох ФАПів сільської ради. «Такі амбулаторії ми хотіли б бачити по всій Україні», – заявляє міністр.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Фінансування достатнє, але «не так» використовують, – Супрун у Луцьку про медреформу
03 лютий, 2017, 16:29